PUBLICITÉ

Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose?

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 24/09/2012 - 10h54
-A +A

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term.

Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels.

Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

 

PUB

De nek, een niet te vermijden hypergevoelige doorgang

De nek is een heel drukke doorgang. Alle zenuwen die in het hoofd vertrekken en zich later over het lichaam verspreiden, passeren door de nek (aan de binnenkant van de wervelkolom).

De bloedvaten die de hersenen en de organen in het hoofd van bloed voorzien gebruiken dezelfde doorgang. En in de nek zitten ook de luchtpijp en de slokdarm, naast de wervelkolom, spieren en ligamenten die het hoofd ondersteunen.

Artrose van de nekwervels komt veel voor bij 50-plussers.

Bij artrose van de nekwervels (cervicartrose) is het kraakbeen van de gewrichten van de hals beschadigd. Dat kan leiden tot een stijve of pijnlijke nek en zelfs tot felle hoofdpijn.

Die afbraak van het kraakbeen kan nog bevorderd worden door mechanische slijtage als gevolg van overdadige belasting van de nek of omgekeerd van te weinig beweging (beroep met repetitieve bewegingen van het hoofd of waar het hoofd net stilgehouden moet worden).  

Wat zijn de symptomen bij artrose van de nekwervels?

  • Een stijve nek als gevolg van beginnende slijtage van het kraakbeen waardoor de halsgewrichten minder mobiel worden: hinder bij het bewegen of beperkte beweeglijkheid van het hoofd en de nek, minder soepele nek.
  • Cervicalgie: de pijn is lokaal (in de nek) en kan gepaard gaan met hoofdpijn, duizeligheid en gevoelloosheid.
  • Cervicobrachiale neuralgie: pijn in de nek met uitstraling naar de armen (pijn of gevoelloosheid) door druk op de zenuwwortels in de halsstreek.

Let wel: de symptomen van artrose van de nekwervels verschillen heel sterk van de ene persoon tot de andere. Het kan gaan van lichte hinder tot felle pijn. Bij sommige mensen zijn de letsels alleen op röntgenfoto’s zichtbaar.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 24/09/2012 - 10h54

Société française de rhumatologie, www.rhumatologie.asso.fr. www.arthrolink.com.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Caitlin

Beweging is goed voor artrose, maar welke oefeningen zijn af te raden? Kan in yogales de kopstand beoefend worden?

PUBLICITÉ
Lees ook
Artrose: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 26/09/2014 - 09h16

Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Vooral bejaarde mensen - maar niet alleen zij - hebben er last van. Wat zijn de tekenen van artrose? En hoe herkent u die gewrichtsziekte?

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 13/06/2017 - 13h10

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Nekpijn: hoe ontlast u uw halswervels? Gepubliceerd op 08/10/2013 - 14h26

Au, ik heb nekpijn! Onze nekwervels worden tijdens onze dagelijkse activiteiten al te dikwijls te veel belast. De nek wordt inderdaad vaak overbelast en men moet er zeer voorzichtig mee omgaan. Het is voor iedereen uiterst belangrijk om goed zorg te...

Meer artikels