PUBLICITÉ

Ik heb osteoporose. Wat nu?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/09/2014 - 12h15
-A +A

Osteoporose komt voor bij 7 op de 10 vrouwen boven de 80, bij de 50-plussers is dat al bij 4 op de 10.

Mannen hebben minder last van osteoporose, al worden ook zij niet gespaard.

Wat kunt u doen als de ziekte eenmaal is vastgesteld?

PUB

Er bestaan geneesmiddelen tegen osteoporose

Onze leefstijl bepaalt in grote mate of we al dan niet osteoporose krijgen. Daarom wordt er ook vaak gewezen op het belang van preventieve maatregelen. Maar er bestaan ook oplossingen voor mensen die al osteoporose hebben!

De eerste remedie zijn geneesmiddelen.

Om te weten hoe ze werken moeten we iets meer inzicht hebben in hoe onze botten werken. Onze botten vernieuwen zich namelijk ons hele leven lang onder invloed van de osteoblasten (jonge beenvormende cellen) en de osteoclasten (cellen die het bot afbreken en dat afvoeren). Met de jaren raakt dat mechanisme ontregeld en maken we niet meer zoveel nieuw bot aan. Sommige geneesmiddelen tegen osteoporose (bisfosfonaten, SERM's) gaan de werking van de osteoclasten tegen, waardoor het botverlies vertraagd of zelfs gestopt wordt. Andere geneesmiddelen zoals strontiumranelaat en teriparatide stimuleren de aanmaak van nieuw bot. Deze geneesmiddelen zijn allemaal verschillend. Uw arts zal uitmaken welke voor u geschikt zijn en daarbij rekening houden met uw persoonlijke risicofactoren, de bijwerkingen van het geneesmiddel en de eventuele contra-indicaties van de behandeling.

Hormonen en osteoporose

Bij vrouwen is de werking van de hormonen doorslaggevend voor het ontstaan van osteoporose. Daarom luidt de menopauze voor veel vrouwen het begin in van problemen met hun botten. De hormonale substitutietherapie helpt ook het botverlies te stoppen. Maar door de bijwerkingen wordt de therapie niet vaak aangeraden tegen osteoporose. Bij mannen ligt vaak een tekort aan testosteron aan de basis van osteoporose. In dat geval kan substitutie worden overwogen, maar enkel na controle van hormoonpeil.

Ook met osteoporose gaat de preventie verder

Behandeling is belangrijk als er eenmaal osteoporose is vastgesteld, maar ook dan blijven de maatregelen ter preventie van toepassing. Ze kunnen de osteoporose zelf wel niet voorkomen, maar ze kunnen wel botbreuken voorkomen. Dit zijn de belangrijke tips:

  • Doe een half uur per dag een of andere lichamelijke activiteit, welke is niet belangrijk. Het is van cruciaal belang voor de aanmaak van nieuw bot.
    Als u al osteoporose hebt, gaat u wel best eerst naar een arts voor u aan een nieuwe sport begint.
  • Ook een calciumrijke voeding en dagelijkse blootstelling aan het daglicht (dat stimuleert de productie van vitamine D) zijn belangrijk. Deze tips blijven geldig ook als uw huisarts u voedingssupplementen zou voorschrijven.
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/09/2014 - 12h15

Comprendre et traiter l'ostéoporose, Dr. Stefan Goemaere en Melissa Masschelin, uitgeverij ViVio, 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Krachttraining tegen osteoporose Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Is spier- of krachttraining voorbehouden aan de playboys en andere stoere kerels die regelmatig naar een fitnesszaal gaan? Neen, uiteraard niet, krachttraining is zelfs goed tegen osteoporose , op voorwaarde dat men de oefeningen voorzichtig aanpakt.

Osteoporose: wat zijn de risicofactoren? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

De voornaamste slachtoffers van osteoporose zijn zoals bekend vrouwen in de menopauze . Nochtans spelen lang niet alleen hormonale factoren een rol in de ontwikkeling van deze botaandoening.

Osteoporose bij mannen Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Mannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Osteoporose: onderschatte gevolgen Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Osteoporose verhoogt het risico op breuken . Jammer genoeg zorgen die breuken dikwijls voor een vermindering op lange termijn van de levenskwaliteit en de zelfstandigheid van de persoon in kwestie. Deze botziekte diagnosticeren en behandelen is dus e...

Meer artikels