PUBLICITÉ

Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/01/2012 - 12h18
-A +A

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

PUB

De pil: doeltreffend, maar u mag ze niet vergeten

De pil is een van de doeltreffendste anticonceptiemiddelen. Jammer genoeg vergeet 1 op de 5 vrouwen minstens eenmaal per maand haar pil te nemen. En we weten ook dat één vergeten pil kan volstaan om zwanger te raken.

Het is essentieel dat u goed beseft dat u de pil op een vast tijdstip moet nemen. Bepaal het tijdstip dat u het beste past om de pil nooit te vergeten. Programmeer eventueel uw wekker of laat uw gsm u waarschuwen.

Vervolgens hangt het ervan af of u een (micro)progestatieve of een oestroprogestatieve pil neemt. Deze laatste bevat progesteron en oestrogeen.

 

Wat als u een progestatieve pil vergeet te nemen?

U hebt deze pil 'vergeten' als u meer dan 3 uur te laat bent.

Is dat het geval, neem dan meteen de vergeten pil.

Hebt u seksuele betrekkingen gehad binnen de periode van 5 dagen voorafgaand aan de vergeten pil, dan moet u eveneens en zo snel mogelijk de morning-afterpil nemen.

Hebt u seksuele betrekkingen binnen 7 dagen na de vergeten pil, dan moet u een condoom gebruiken.

Bij deze pil zijn er geen periodes met een groter risico op een zwangerschap. De progestatieve pil is een pil met lage dosissen die de eisprong niet verhindert. Daarom wordt ze ook continu genomen, zonder stopweek dus.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/01/2012 - 12h18 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/01/2012 - 12h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voo...

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil? Gepubliceerd op 18/01/2011 - 12h29

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen b...

Meer artikels