PUBLICITÉ

Ik heb likdoorns: wat kan ik eraan doen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/10/2014 - 14h46
-A +A

Likdoorns zijn lokale hoornachtige verhardingen van de huid, in de volksmond ook eksterogen genoemd.

Ze zijn goedaardig, maar kunnen serieus pijn doen en hinder geven bij het lopen.

Wat valt er aan likdoorns te doen?

PUB

Hoe herkent u een likdoorn?

Likdoorns zijn verdikkingen van de huid die ontstaan door wrijving in de schoenen of door extreme druk op de huid bij het lopen of bij andere activiteiten. Deze uitlokkende factoren stimuleren de productie van keratine.
Typisch voor een likdoorn is de kern in het midden - die dieper in de huid dringt - en daarrond een eeltachtige, ronde en doorzichtige zone.

Likdoorns zijn onschadelijk, maar ze kunnen bij het lopen flink wat pijn veroorzaken en hinderen bij het bewegen. Er kunnen ook infecties op komen.
Likdoorns ontstaan meestal aan de buitenkant van de kleine teen en bovenop de tenen ter hoogte van een teengewricht.

Likdoorns, eksterogen
Soms ontwikkelen er zich twee likdoorns tegenover elkaar tussen twee tenen, met telkens één likdoorn per teen.  Ze zijn geelachtig van kleur en hebben een zwart puntje in de kern.

Likdoorns, eelt en eeltknobbels
Likdoorns en eelt worden vaak verward. Eeltplekken zijn groter, harder en geel en komen vooral voor op de voetbal en op de hiel (soms met kloven), maar ook aan de zijkant van de tenen en op de teentoppen waar het bot de grond raakt.
Eeltknobbels zijn zwellingen van het bot of weefsel rondom het middenvoetsgewricht en ontstaan door overbelasting van het gewricht.

Welke mensen krijgen makkelijk likdoorns?
Likdoorns zijn vaker te zien bij mensen met een broze huid - zoals bejaarden - en bij sporters, omdat hun tenen vaak zwaarder belast worden. Maar iedereen die veel wrijving en druk ondervindt op de voeten kan likdoorns krijgen. Dat is bijvoorbeeld zo bij vrouwen die smalle puntschoenen met hoge hakken dragen of bij mensen met afwijkingen aan de tenen en voeten, zoals hallux valgus (knobbel op de grote teen), platvoeten en holle voeten. 

Hoe krijgt u een  likdoorn weg?

 • Verwijder regelmatig de overtollige huid met een puimsteen of met een voetvijl. De likdoorn zal zo geleidelijk aan verdwijnen.
  Deze ingreep is makkelijker als de huid week is. Laat uw voeten daarom eerst in warm water weken of doe er een hydraterende crème op.
   
 • U kunt een likdoorn ook geleidelijk aan verwijderen met een middeltje op basis van salicylzuur (te krijgen in de apotheek). Dat zuur breekt de keratine af.
   
 • Als u pijnlijke, hinderende of ontstoken likdoorns hebt, gaat u beter naar de dokter om ze te laten behandelen en tips op uw maat te krijgen.
  De arts kan u eventueel ook doorverwijzen naar een podoloog (voor het verwijderen van de likdoorn, het voorschrijven van zolen, voor accessoires, verbanden, enz.).
  Mogelijk zal hij u voorstellen u te laten opereren (bijv. bij hallux valgus, dat is een knobbel aan de teen) of voortaan orthopedische schoenen te dragen.

Oudere mensen
Bejaarden moeten minstens één keer per jaar hun voeten laten onderzoeken door hun arts, ook als ze geen likdoorns hebben of er geen last van hebben.

Diabetici
Diabeteslijders behandelen beter nooit zelf hun likdoorns. Het manipuleren van de huid of het aanbrengen van een product dat salicylzuur bevat, kan wonden veroorzaken en die kunnen tot ernstige infecties leiden. Ze moeten ook zeker één keer per jaar naar de podoloog.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/10/2014 - 14h46

Hermanns-Lé T. et al., Rev Med Liege, 2006 ; 61 (7-8):545-7. National Health Service (NHS), http://www.nhs.uk/conditions/CornsandCalluses/Pages/whatarecornsandcalluses.aspx. Union française pour la santé du pied (Ufsp), http://www.sante-du-pied.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

Meer artikels