PUBLICITÉ

Ik heb last van tandvleesretractie: wat is er aan de hand?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/08/2013 - 17h02
-A +A

Bij tandvleesretractie of terugtrekkend tandvlees, lijken de tanden plots langer, er ontstaan bij de tandwortels grotere ruimten tussen de tanden en soms bewegen de tanden, hoewel de periode van de melktanden al lang voorbij is. Dit is een zeer slecht teken. Het wijst op een aandoening van het tandvlees die gevaarlijk kan zijn voor uw tanden: parodontitis.

PUB

Tandvleesretractie en losstaande tanden: dit wijst op een tekort aan steunweefsel

Als uw tanden loskomen, is het omdat ze niet meer zoals het hoort aan uw kaak gehecht zijn.
Normaal moet het parodontium ervoor zorgen dat de tanden goed vastzitten. Het parodontium bestaat uit het kaakbot waarin de tanden vastzitten, de ligamenten die de tanden met elkaar verbinden en het weefsel dat alles omvat, het tandvlees.

De problemen met het parodontium zijn te wijten aan de bacteriën die in de tandplaque aanwezig zijn en die er een ontsteking kunnen veroorzaken. Het tandvlees zwelt op, wordt gevoelig en begint te bloeden zodra men het met een tandenborstel aanraakt.

Zo ontstaan holtes vol bacteriën tussen een tand en het tandvlees. Tegelijkertijd, maar iets discreter, begint het kaakbot af te breken. Als men dit niet behandelt, wordt (meestal na enkele jaren) een deel van de tandwortel zichtbaar; de tanden zien er dan langer en dunner uit en tussen de tanden ontstaan er openingen.

Hoe moet u loskomende tanden verzorgen?

In de ontwikkelde landen hebben heel veel volwassenen in min of meer erge mate last van tandvleesaandoeningen.

Bloedingen op het ogenblik dat de tanden gepoetst worden, zijn meestal het eerste symptoom dat er een probleem is.

De enige manier om deze aandoeningen te voorkomen of om te vermijden dat ze uiteindelijk leiden tot het loskomen van de tanden, is regelmatig een tandarts raadplegen. De tandarts is inderdaad de enige die u kan verlossen van het tandsteen en de daarmee gepaard gaande bacteriën.

Als de parodontitis vergevorderd is, zal hij het tandsteen verwijderen tot aan het tandvlees. Hij zal tevens de tanden polijsten zodat de bacteriën minder grip hebben om zich te hechten. Als het tandvlees al in hoge mate teruggetrokken is, kan de tandarts daarna chirurgische oplossingen overwegen zodat de tanden opnieuw voldoende ondersteund worden.
Hier vindt u het artikel over de chirurgische behandeling van loszittende tanden.

Al deze technieken zijn echter vrij prijzig en ingewikkeld… Een perfecte mondhygiëne en jaarlijks tandsteen verwijderen zijn dus een betere optie!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/08/2011 - 14h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/08/2013 - 17h02
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe krijg je stralende tanden? Gepubliceerd op 04/05/2016 - 10h25

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

Meer artikels