PUBLICITÉ

Ik heb last van astigmatisme: welke oplossingen bestaan er voor mij?

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 12/11/2012 - 14h29
-A +A

Mensen met astigmatisme hebben een dubbel ongemak: ze zien zowel van ver als van dichtbij troebel.

Met een bril of lenzen zien ze echter weer scherp.

Voor wie droomt van een leven zonder bril of lenzen is er maar één oplossing: een oogoperatie met de laser.

PUB

In Frankrijk heeft 15% van de bevolking last van astigmatisme

Astigmatisme is het gevolg van een krommingsfout van het hoornvlies. Die resulteert in troebel zicht, zowel van ver als van dichtbij. Bij mensen met astigmatisme is het hoornvlies ovaal van vorm in plaats van rond.

Ze hebben daardoor de neiging om cijfers en letters die op elkaar lijken met elkaar te verwisselen: de 8 en de 0 bijvoorbeeld, maar ook de S, D, Q, G, 6, 9 worden met elkaar verward.

Astigmatisme kan gepaard gaan met hypermetropie (verziendheid), myopie (bijziendheid) en/of presbyopie (ouderdomsverziendheid).

Bril en lenzen corrigeren astigmatisme

Een bril en lenzen zijn geschikte middelen om deze aandoening te corrigeren. Ze worden dan ook algemeen gebruikt.

Een bril en lenzen kunnen trouwens tegelijk hypermetropie, myopie en/of presbyopie verhelpen.

Na een consultatie bij de oogarts - die bepaalt welke correcties nodig zijn -  gaat u gewoon naar een opticien en kiest u een brilmontuur. Daar worden dan de correctieglazen in gezet.

Wie kiest voor lenzen, krijgt de eerste keer de lenzen bij de oogarts zelf. De ogen worden in twee afzonderlijke sessies (ze worden niet terugbetaald door de sociale zekerheid) getest om de precieze kenmerken van de lenzen en het best geschikte type te bepalen. De specialist geeft ook advies voor het onderhoud van de lenzen.

Later neemt de opticien het werk over en kunt u voor uw lenzen dus bij hem terecht.

Denk er wel om dat u zich aan strikte regels qua hygiëne en onderhoud moet houden als u lenzen draagt. Alleen zo kunt u het risico op infecties voorkomen en de visuele kwaliteit en het comfort van de lenzen behouden. 

Initialement publié par gezondheidsjournaliste le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 14h29

Syndicat national des ophtalmologistes de France, www.snof.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astigmatisme: wat u erover moet weten Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Astigmatisme is een aandoening die te wijten is aan een krommingsfout van het hoornvlies die resulteert in een troebel, vervormd of dubbel zicht. Globaal gezien is het gezichtsvermogen van iemand die aan astigmatisme lijdt nooit uitstekend, zonder ev...

Astigmatisme: het gezichtsvermogen laat te wensen over… Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h35

Het hoornvlies en de lens hebben een kromming die lijkt op die van een basketbal. Bij mensen met astigmatisme lijkt de kromming eerder op die van een rugbybal. Hierdoor verschilt het beeld dat op het netvlies terechtkomt naargelang de 'as van de bal'...

9 vragen over bijziendheid Gepubliceerd op 24/03/2015 - 22h06

U ziet goed van dichtbij, maar beelden in de verte zijn onscherp. Het gaat waarschijnlijk om bijziendheid , een gezichtsstoornis die zowat één vierde van de bevolking treft. Wat moet u weten over bijziendheid ? Een overzicht in 9 vragen en antwoorden...

Meer artikels