PUBLICITÉ

Ik heb kloven in mijn voeten. Wat kan ik eraan doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2015 - 12h38
-A +A

Kloven in de voeten is zeker in de winter een veel voorkomend probleem. Waar komen ze vandaan? En wat kunt u doen tegen kloven in uw voeten?

 

PUB

Hoe ontstaan kloven?

Kloven beginnen met een te droge huid op de voetzool. En dat komt wel vaker voor. Op die plaats is onze huid namelijk blootgesteld aan heel wat agressieve factoren, zeker ook als we veel op blote voeten lopen. Die plaats wordt ook zelden gehydrateerd – crème aan de onderkant van de voeten maakt ze glibberig!

Maar die droge huid ondergaat ook heel zware druk omdat ze het hele gewicht van ons lichaam moet dragen. En die druk vergroot nog als we stappen of lopen.

Het resultaat: af en toe begeeft de huid het en verschijnen er kloven. Meestal zijn ze maar oppervlakkig en is de hinder vooral van esthetische aard. Maar als de huid echt diepe kloven vertoont, kan er felle pijn optreden en is er vooral ook gevaar voor infecties.

Hoe voorkomt u kloven?

Als u goed zorg draagt voor uw voeten, kunt u kloven perfect voorkomen:

  • Mijd te lange baden en te heet water, want zo droogt de huid uit.
  • Droog uw voeten zorgvuldig af na het douchen of na een bad.
  • Hydrateer uw voeten met een specifieke voetencrème. Deze crèmes zijn heel vet. Smeer uw voeten ‘s avonds royaal in, trek daarna een paar ruim zittende sokken aan en laat de crème ’s nachts inwerken.
  • Behandel uw voeten regelmatig met een puimsteen om te voorkomen dat er zich dode huid ophoopt. Er bestaan nog heel wat andere hippere producten om uw voeten te behandelen, maar ook een traditionele puimsteen kan goede diensten leveren.
  • Draag comfortabele schoenen die uw hiel ondersteunen (geen ballerina’s, slippers, enz.). Zo gaat uw voet niet schuiven in de schoen en ondervindt uw huid minder druk.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/11/2014 - 15h58 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/11/2015 - 12h38
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw voeten verwennen: een gebruiksaanwijzing! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 12h04

Voeten worden in sommige culturen verafgood, in onze contreien worden ze helaas nog al te vaak verwaarloosd. Dit artikel is een unieke kans om dit plooitje glad te strijken! Hoog tijd dus voor een grondige verwenbeurt van onze voeten. Maar hoe doe ik...

Houd uw voeten gezond Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h00

Onze voeten zijn een kostbaar goed: ze houden ons mobiel en dus letterlijk op de been. Op naaldhakken of in lederen laarzen, we leggen in de loop van ons leven tussen de 100 en 180.000 kilometer af. Toch verwaarlozen we ze vaak en worden ze weggestop...

Sporters, verzorg uw voeten! Gepubliceerd op 07/07/2015 - 12h01

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten, is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schering en inslag in de schoenen van de atleten, zelfs van de zondagse! Jammer, want met enkele goede gewoonten kunn...

Meer artikels