PUBLICITÉ

Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidjournaliste op 06/04/2017 - 10h45
-A +A

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt ons welke weg ze heeft afgelegd en legt uit hoe ze die dubbele beproeving heeft overwonnen.

PUB

Welke gevolgen had uw kanker voor uw beroepsactiviteit?

Ik had een contract van onbepaalde duur als consulent-verkoper in een boetiek toen in mei 2009 baarmoederhalskanker bij me werd vastgesteld. Zodra ik wist welke aandoening ik precies had, heb ik naar de gerant van de boetiek gebeld om hem te laten weten dat ik die dag en de volgende dagen, en allicht nog een hele tijd daarna, niet zou komen werken.

Daarna volgden de ene consultatie na de andere en het ene ziekteverlof na het andere - door mijn oncoloog voorgeschreven - om de nodige onderzoeken uit te voeren en het behandelprotocol vast te leggen. Daarna heb ik een jaar niet gewerkt; dat was tijdens de periode dat ik in behandeling was. Het was mijn eigen keuze, in de eerste plaats omdat ik wou genezen, maar ook omdat ik van mijn werkgever totaal geen informatie had gekregen over het feit dat ik ook tijdens mijn behandeling had kunnen blijven werken. Na een tijd begon ik me nutteloos te voelen, ik voelde me opzij gezet, ik verveelde me. Mijn sociale leven beperkte zich tot de omgang met het medisch en verzorgend personeel. Ik denk dat het me psychisch veel meer deugd had gedaan als ik tijdens mijn behandelingen had gewerkt.

Zijn kanker en werken wel met elkaar te verzoenen?

Vandaag ben ik goed geïnformeerd over de specifieke regelingen die er voor zieken bestaan, en ik weet dat werken en kanker met elkaar te verzoenen zijn. In mijn geval was het bijvoorbeeld heel goed mogelijk geweest om de tijd die nodig was voor de behandelingen te combineren met deeltijds aangepast werk dat was afgestemd op mijn behandelingen en de gevolgen ervan. Ik had bijvoorbeeld alleen tijdens de chemosessies kunnen stoppen om de felle vermoeidheid eigen aan dit type behandeling beter de baas te kunnen en daarna, als ik me beter voelde, mijn sociale en beroepsleven gewoon weer kunnen opnemen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidjournaliste op 06/04/2017 - 10h45
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb darmkanker overwonnen Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h10

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende kanker en de op één na meest dodelijke. Nochtans zijn negen van de tien gevallen te genezen als de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld. We hadden een gesprek met een patiënte van 52 jaar die...

Kan ik mijn astma echt onder controle krijgen? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Astma is een ziekte die behandeling vraagt en waar we ook vat op kunnen krijgen . We hadden een interview met een patiënte over haar ziekte en hoe ze de aandoening onder controle leerde krijgen. Dankzij het programma voor astma-educatie voelt Marie-P...

Meer artikels