PUBLICITÉ

Ik heb een slecht karakter, wat kan ik daar aan doen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/10/2006 - 00h00
-A +A

Ik denk dat ik een slecht karakter heb. Waarom denk ik dat? Omdat ik vaak boos ben, vaak dingen stukgooi en tegendraads ben. Het is een kant van mij waar ik me om schaam, maar ik lijk er niets aan te kunnen doen. Hoe kan ik een beter mens worden of hoe kan ik me minstens anders gaan gedragen?

PUB

Een vorm van psychologische hygiëne

Misschien moet ik me de volgende vraag stellen: waar heb ik behoefte aan wanneer ik me van mijn minst goede kant laat zien? Een gevoel van onwelzijn is meestal een teken van een niet vervulde behoefte. Ik moet proberen uit te zoeken wat de reden is voor dit gedrag. Misschien heb ik wel de indruk dat ik een tekort heb aan aandacht, aan begrip, respect en een vriendelijk en luisterend oor... ?

De volgende vraag die zich dan stelt is: hoe kan ik dit probleem verhelpen? Ik schaam me namelijk nog meer over wat de anderen denken dan over wat ik van mezelf denk.

Als mijn karakter zich niet van zijn beste kant laat zien, als ik boos ben bijvoorbeeld, heb ik misschien gewoon behoefte aan een glimlach, een schouder of een knuffel. Of misschien wil ik dan gewoon even met rust gelaten worden, wil ik niemand in de buurt om weer kalm te kunnen worden. Misschien zou ik graag hebben dat iemand mij aanmaant om even te gaan wandelen om stoom af te blazen. Ja, maar hoe kunnen mijn naasten weten wat ik wil als ik ze het niet vertel?

Het vergt behoorlijk wat moed om aan anderen te zeggen dat je hulp nodig hebt en om op te biechten dat je geen vrede hebt met de manier waarop je je soms gedraagt. 'Als ik weer zo'n bui heb, dan wil ik graag dat jullie dit of dat doen. Of dat je zegt dat ik even een luchtje moet gaan scheppen. Ik zou willen dat iemand iets liefs zegt, bijvoorbeeld dat hij me ook graag ziet als ik boos ben!' Enz.

In de meeste gevallen zult u aangenaam verrast worden en zal men naar u luisteren.
Zelfkritiek is een vorm van intelligentie, het feit dat je beseft dat je een fout maakt is al heel wat. En door anderen om hulp te vragen, geeft u hen een goed gevoel, het gevoel dat ze hoog ingeschat worden en dat maakt dat ze blij en fier zijn dat ze je kunnen helpen.

Om dat resultaat te bereiken, moet u uw eigen tekorten onder ogen kunnen zien.
U moet uitzoeken wat de verklaring ervoor is en u moet een tegengif zoeken en hulp vragen! Het lijkt eenvoudig, maar elke stap vergt wel degelijk inspanningen, ook al zijn ze meer dan de moeite waard. Bovendien geeft u het goede voorbeeld omdat u andere mensen die met hetzelfde probleem kampen laat zien hoe ze er wat aan kunnen doen.
Uiteindelijk zijn er alleen maar winnaars en op een dag zal iemand met een zogenaamd slecht karakter u om hulp vragen ...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/10/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Frutsel

Hallo, dit artikel is heel herkenbaar voor mij, worstel ook met de niet mooie kant van mijn karakter en schaam me heel diep. Ik kan moeilijk begrijpen van mezelf dat ik zo ben. Ik had misschien ook graag gehad dat iemand het me eens vertelde, zodat ik dit eerder wist. Nu lopen mensen eerder weg denk ik. Ik ben in behandeling wat een moeizaam proces is, met veel geduld. Ik vind het triest.

PUBLICITÉ
Lees ook
Alles is in orde. . . Geüpdatet op 13/09/2005 - 00h00

Mevrouw, -of meneer- er is niets mis met u. Dit zinnetje, of een gelijkaardige opmerking, krijg je vaak te horen bij de arts na een check-up waarbij er niets abnormaals aan het licht kwam. Maar dergelijke mededelingen worden niet altijd goed onthaald...

Meer artikels