PUBLICITÉ

Ik heb een reactieve, gevoelige of vermoeide huid: wat kan ik doen?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 22/09/2014 - 12h52
-A +A

Onze huid is onze eerste buffer.

Ze is ook de dupe bij agressieve invloeden door het milieu of bepaalde leefgewoonten.

Hoe kunnen we een reactieve huid, gevoelige of vermoeide huid helpen?
Wat mag u wel en niet doen?

PUB

U hebt een gevoelige huid

Mensen met een gevoelige huid hebben een heel dunne en lichte huid die makkelijk rood wordt, trekt of jeukt, soms zelfs voortdurend.

Het is vaak een atopische huid, dat wil zeggen dat ze erfelijk gevoelig is voor allergieën en aandoeningen zoals eczeem.

  • Een gevoelige huid vraagt meestal dermatologische opvolging.

  • De dagcrème moet een UV-filter bevatten, want een gevoelige huid verbrandt makkelijk in de zon. Het beste is om speciale producten gevoelige huid te gebruiken.

  • Een heel belangrijke tip: schrob of kneed een gevoelige huid niet. Raak ze altijd zachtjes aan!

  • Ook de make-up kiest u best uit gamma’s die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Als u een gevoelige huid hebt, mijdt u ook best zo veel mogelijk de zon en zonnebanken.

U hebt een reactieve huid

Een reactieve huid wordt ook wel een intolerante of overgevoelige huid genoemd

Ze prikt, trekt, wordt rood en reageert op de minste agressie. Dat kunnen veranderingen van temperatuur of klimaat zijn, stress, contact met water...

Die overgevoeligheid is vaak tijdelijk en duurt enkele dagen tot enkele maanden. Ze kan zowel bij droge als vette huidtypes ontstaan.

De oorzaken zijn vervuiling, UV-straling, hormonale schommelingen (vooral in de zwangerschap)... en overdadig gebruik van cosmetica, in het bijzonder exfoliants, peelings.

En als het kwaad is geschied, is er maar één oplossing: eenvoud!

Als uw huid reactief wordt:

  • Schroeft u uw dagelijkse verzorgingsprogramma best terug tot het absolute minimum: een zacht reinigingsproduct gevolgd door een hydraterende, hypoallergene crème zonder parfum, alcohol en speciaal samengesteld voor de reactieve huid.

  • Mijd absoluut producten met retinol, vitamine A of fruitzuren. Die irriteren de huid veel te veel.

  • Wees ook zuinig met make-upproducten, toch zeker tot uw huid weer normaal is.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 13/02/2012 - 16h29 et mis à jour par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 22/09/2014 - 12h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zweten: vijf tips om u deze zomer te schminken zonder te glimmen Geüpdatet op 19/07/2016 - 14h24

Vrouwen die makkelijk zweten of een gemengde tot vette huid hebben, kunnen ‘s zomers danig in de problemen komen met hun make-up . Onze specialiste vertelt u hoe u uw make-up kunt fixeren zonder dat ze gaat glimmen en hoe u zelfs als het heet is een...

Zomer: bereid u voor op de zon! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 12h20

Doet u alles om klaar te zijn voor de zomer en vooral uw huid op de zon voor te bereiden? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om de hele zomer lang een mooie huid te hebben en veroudering tegen te gaan.

Uw huid jong houden: het winnende trio Geüpdatet op 20/02/2007 - 00h00

Zeker, huidveroudering is een onvermijdelijk proces waarmee we allemaal vroeg of laat te maken krijgen. Toch kunt u het minder doen opvallen door de nodige maatregelen te nemen. Ziehier het winnende trio: u beschermen tegen de zon, stoppen met roken...

Een gezonde en frisse huid, dag in dag uit Gepubliceerd op 22/12/2014 - 16h12

Het is vaak nog wachten tot de grote vakantie om de huid van een teint te voorzien die de trekken van vermoeidheid wegneemt. Redenen genoeg voor een goed voornemen: de huid reinigen zoals het hoort.

Meer artikels