PUBLICITÉ

Ik heb een lage bloeddruk: 10/6

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 17h17
-A +A

Een lage bloeddruk hoeft niet echt verontrustend te zijn. Het nadeel van een "lage bloeddruk" is het risico van duizeligheid, sufheid of flauwte. Maar het is duidelijk dat een raadpleging zich opdringt als deze symptomen vaak voorkomen.

PUB

Een lage bloeddruk is niet zo erg

Heel wat jonge vrouwen hebben hier last van, ze hebben een bloeddruk van 10 of 11 voor het bovenste cijfer (systolische druk), soms zelfs nog wat lageren lage bloeddruk kan een familietrek zijn, maar het is ook iets wat typisch is voor grote en slanke vrouwen. Het kan bovendien het gevolg zijn van een ziekte of medicamenteuze behandeling. Maar ook vermoeidheid en stress kunnen een invloed hebben op de bloeddruk. Een lage bloeddruk vormt op zich geen enkel criterium van ernst, op voorwaarde dat de bloeddrukcijfers niet overdreven schommelt.

Belangrijke variatie
Men moet erop letten dat de waarden niet te fel afwijken van de gewoonlijke waarden. Het organisme is gesteld op stabiliteit en afwisselend hoge en lage cijfers worden niet goed verdragen;

Brutale bloeddrukval
Opgelet ook dat de bloeddruk niet plots onder het vitale minimum van 5 of 6 daalt. Onder die grens is het hart namelijk niet meer in staat om alle lichaamsdelen correct te bevloeien en in die omstandigheden hebben de hersenen het meest te lijden. Deze uiterst dringende situatie komt bijvoorbeeld voort uit een ernstige bloeding of een allergische shock.

 

Risico's van duizeligheid en flauwte in geval van lage bloeddruk

Het ongemak van een lage bloeddruk is het risico van duizeligheid, sufheid of zelfs flauwte zonder aantoonbare reden. Deze problemen komen vooral voor in bijzondere omstandigheden: erg warme ruimtes, lang rechtstaan, stress, vermoeidheid. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een bezoek aan een grootwarenhuis betaald moet worden met een kleine flauwte. Als de bloeddruk al laag is, kan elke bijkomende daling moeiteloos leiden tot dit soort probleempjes. Als deze flauwtes echter vaak voorkomen, is het beter een arts te raadplegen om na te gaan of er geen ziekte aan de basis zou kunnen liggen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 09/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 17h17
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over lage bloeddruk? Geüpdatet op 09/03/2010 - 00h00

Lage bloeddruk of hypotensie is op zich niet gevaarlijk, zolang er geen ziekte achter schuilgaat of u niet duizelig bent. Een lage bloeddruk is in bepaalde situaties trouwens heel normaal. Maar wat weet u eigenlijk over lage bloeddruk?

Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h07

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen. Beide moeten tijdig opgespoord w...

Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen Geüpdatet op 30/05/2006 - 00h00

Dat eenzaamheid het risico op een depressie verhoogt is bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat het isolement ook het risico op verhoogde bloeddruk doet stijgen en dus ook de kansen op het ontstaan van kan doen toenemen.

Bloeddrukval: hoe herkent en voorkomt u het? Gepubliceerd op 17/12/2012 - 12h30

Misschien is het u al eens overkomen dat u zich bij het opstaan of het vernemen van verrassend nieuws plots zwak voelt en zelfs bijna flauwvalt . Dan had u allicht een bloeddrukval . U kunt dit veel voorkomende en gelukkig meestal onschuldige fenomee...

Meer artikels