PUBLICITÉ

Ik heb een knobbel in een teelbal: is dat erg, dokter?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/06/2013 - 10h09
-A +A

Teelbalkanker is een zeldzame kanker. Hij kan aan het licht komen door de aanwezigheid van een knobbeltje in een teelbal. Er zijn echter nog andere oorzaken, die goedaardiger zijn en die de aanwezigheid van een verdikking of zwelling in de teelballen kunnen verklaren.

PUB

Zou het teelbalkanker kunnen zijn?

Teelbalkanker komt aan het licht door de aanwezigheid van een knobbeltje of zwelling in een teelbal. Deze symptomen zijn progressief en meestal pijnloos. Ze worden ontdekt door zelfonderzoek van de teelballen, waarbij elke teelbal zachtjes tussen duim en vingers gerold wordt. Dit gebeurt bij voorkeur wanneer de huid van het scrotum (een zakje of huidplooi waarin de teelballen zitten) ontspannen is, bijvoorbeeld na een warm bad of douche.
Als een knobbeltje ontdekt wordt, moet zo snel mogelijk een arts geraadpleegd worden.
Teelbalkanker treft vooral mannen tussen 15 en 35 jaar. Hij komt ook vaker voor in geval van familiaal antecedent van teelbalkanker, als de teelbal niet op de normale plaats zit of na een ingreep omdat de teelbal bij het jonge kind niet ingedaald was.

Een knobbeltje in een teelbal: de andere oorzaken

Een spermatocele

Het gaat hier om een opeenhoping van sperma in een cyste. Dit is te wijten aan een spermalek buiten het afvoerkanaal. De cyste gevuld met sperma uit zich in de vorm van een eerder zacht knobbeltje, dat zich dikwijls boven de teelbal bevindt. De cyste is goedaardig en pijnloos.

Spataders rond de teelballen (varicocele)

De spataders of verwijdingen van de aders binnen het scrotum vertragen de bloedsomloop, wat de vascularisatie van de teelbal vermindert en de productie van spermatozoïden aantast. Een varicocele ziet eruit als een vrij zacht knobbeltje met een onregelmatige rand en bevindt zich vaak boven de linker teelbal. Ze gaat ook gepaard met een gevoel van zwaarte en druk ter hoogte van de teelbal.

Een abces

Het abces neemt de vorm aan van een grote puist en bevindt zich op of in het scrotum.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 15/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/06/2013 - 10h09

Merck Manual, uitg. Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels