PUBLICITÉ

Ik heb een depressie geërfd...

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/02/2005 - 00h00
-A +A

Het was al bekend dat een depressieve vader of moeder hebben, een risicofactor is bij kinderen en adolescenten om zelf een depressie te krijgen. Uit een nieuwe, aanvullende studie blijkt nu dat dit risico nog groter is als één van de ouders EN één van de grootouders aan depressieve stoornissen lijden.

PUB

Een studie over drie generaties

Een groep wetenschappers van de universiteit van Columbia in de Verenigde Staten volgde gedurende twintig jaar verschillende gezinnen. Het gaat om de eerste studie die depressie evalueert in gezinnen met een laag en gezinnen met een hoog risico, gespreid over drie generaties. In 1982 waren 47 volwassenen opgenomen in de studie, en in de daaropvolgende twintig jaar werden 86 van hun kinderen en 161 van hun kleinkinderen er op hun beurt in opgenomen. De gemiddelde leeftijd van de kleinkinderen na de studie was twaalf jaar.Ze stelden vast dat meer dan de helft van de kinderen van de derde generatie van wie één van de ouders en één van de grootouders depressief was, nog vóór de adolescentie en zelfs op zeer jonge leeftijd psychiatrische stoornissen kreeg (angst- en stemmingsstoornissen).

Angstig kind, depressieve volwassene

Bij kinderen gaat het meestal om angststoornissen. Die worden beschouwd als een zeer belangrijke risicofactor voor depressie tijdens de adolescentie en de volwassenheid. De onderzoekers stelden namelijk vast dat 54 % van de kinderen uit de onderzoeksgroep van wie één ouder en één grootouder depressief was, aan angststoornissen leed, tegen slechts 11 % van de kinderen met laag risico en zonder familiale antecedenten van depressie.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/02/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Meer artikels