PUBLICITÉ

Ik heb buikpijn, wat mag ik eten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 21/06/2017 - 16h07
-A +A

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon.

Aan wie of wat is dat te wijten?

PUB

De buik, ons tweede brein

In onze buik zit maar liefst 7,60m darmen (de dunne darm, met de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm, is 6m lang, de dikke darm is 1,60m).

Dit enorm lange buizenstelsel zit boordevol zenuwuiteinden. In de buik zitten meer dan honderd miljoen neuronen die samen een netwerk vormen, het zogenaamde enterisch zenuwstelsel. De buik staat in verbinding met onze hersenen via een zenuw, de zwervende zenuw, en is via neurotransmitters in permanent contact met onze hersenen. Sinds het wetenschappelijke werk van prof. Gershon dat gebundeld werd in zijn boek "The second brain" (Het tweede brein), intussen al zo’n vijftien jaar oud, wordt algemeen aangenomen dat de buik ook een soort hersens zijn.

In ieder geval vindt er tussen deze beide hersenen heel veel communicatie plaats, de hele tijd door. Kijk er dus niet van op als u een opgeblazen buik hebt als uw kind er eigenlijk al om 10h met de auto had moeten zijn en niet opdaagt. Moet u na een familiale scène (van woede?) naar ‘de grote’ wc? Ook dat mag u voortaan niet meer verbazen. En wees ook niet verrast als uw buik na een evaluatiegesprek of een voorstelling hels tekeergaat of als u voor uw eerste romantische afspraakje windjes moet laten. En dit zijn maar enkele voorbeelden!

Maar wees ook niet verrast als u zich depri voelt als u verstopt bent.

Spastisch colon?

Hebt u vaak of nagenoeg permanent ongemakken in uw buik? Volgen de episodes van diarree, constipatie, opgeblazen gevoel en misselijkheid elkaar gewoon op? Vergalt die vervelende buikpijn echt uw leven? Dan hebt u allicht last van wat men spastisch colon of prikkelbaredarmsyndroom noemt.

Deze ziekte van de buik leidt tot heel wat doktersbezoeken. Er worden ook heel veel en allerlei soorten geneesmiddelen voorgeschreven. Het beoefenen van yoga of sofrologie levert ook goede resultaten op. Dat komt omdat de oefeningen in beide gevallen gebaseerd zijn op de diepe ademhaling, de buikademhaling dus. Dat ontspant de buik, maar ook de hersenen.

Ook het masseren van de buik is een efficiënte manier om uw tweede brein tot rust te laten komen, vooral als het gebeurt door een kinesitherapeut die het probleem kent. Hij zal u tonen hoe u thuis zelf uw buik kunt masseren. Dat kan bijzonder nuttig zijn

Maar ook als er geen sprake is van het prikkelbaredarmsyndroom, wordt buikpijn in al haar vormen vaak nog versterkt door wat we eten en/of drinken.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 01/03/2011 - 11h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 21/06/2017 - 16h07

« The Second Brain : a groundbreaking new understanding of nervous disorders of the stomach and intestine», Michael D. Gershon, Ed. Harper-Perrenial, New-York, 1999.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Krijg ik een opgeblazen buik van fruit? Geüpdatet op 06/07/2012 - 14h20

De groentewinkels liggen weer vol aardbeien, kersen, abrikozen en meloenen. Straks volgen ook de perziken. Wie heeft geen zin om zich op al dat lekkere fruit te storten? Maar overdaad schaadt altijd, spring er dus verstandig om.

Gezondheid: Komt alles vanuit onze buik? Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Onze buik is zowat het centrum van onze gezondheid. De impact van onze darmen op onze gezondheid is in ieder geval niet te onderschatten . Het spijsverteringskanaal heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven, maar we weten wel dat het een heel comp...

Opgeblazen buik? Verander uw leefstijl! Gepubliceerd op 03/05/2016 - 16h02

Een opgeblazen buik , gasvorming en andere ongemakken van het darmstelsel zijn doorgaans goedaardig. Maar een gezwollen buik is hoe dan ook hinderlijk en veroorzaakt ongemakken waar we maar al te graag van af zouden zijn. Het is genoegzaam bekend: on...

Rauwkost: voordelen en gevaren Geüpdatet op 10/08/2015 - 17h06

Rauwkost is gezond, luidt het. Het is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Dat klopt, maar niet altijd! In deze hete, zomerse periode eten we het liefst van allemaal slaatjes van rauwkost. Als u er goed mee omgaat, kunt u er maximaal voordeel en...

Meer artikels