PUBLICITÉ

Ik durf niet, ik ben bang van beoordeeld te worden!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 27/11/2007 - 00h00
-A +A

Ik durf dit niet zeggen, of ik durf zo niet handelen. Zoiets overkomt iedereen soms, of dikwijls misschien. Dat hangt van ons karakter af. Maar waarom durven wij niet? Welke angsten ervaren wij?

PUB

Niet durven uit schrik van...

Wanneer u iets denkt, maar het niet durft zeggen, wat is daarvan de reden? Bent u misschien bang om beoordeeld te worden of bang om belachelijk over te komen? Of bent u bang om er niet verstandig genoeg uit te zien?
Eigenlijk bent u zich aan het inbeelden wat de andere van u gaat denken. U durft niet in het openbaar spreken omdat u denkt dat de toehoorders negatieve dingen over u gaan denken. U durft niet aan vrienden vragen om te vertrekken omdat u denkt dat zij boos of beledigd gaan reageren.
Wanneer men probeert zich voor te stellen wat zich in het hoofd van iemand anders afspeelt, dan vergist men zich altijd en dat is nu net het probleem!

Bang om afgewezen te worden

Marie hoort haar beste vriendin zeggen: "Ik wil je niet aan de deur zetten, maar ik heb een echt belangrijke afspraak". Marie is niet beledigd, maar wel erg gechoqueerd. Marie beseft inderdaad dat zij nooit iemand durft vragen om te vertrekken uit angst dat die persoon zich beledigd zou voelen. Zij heeft daardoor al een aantal keren problemen gehad omdat de angst om iemand te vragen om weg te gaan haar helemaal verlamde. En nu vraagt haar beste vriendin het aan haar en zij voelt zich helemaal niet beledigd.

Marie begrijpt maar half wat in haar omgaat. Zij vergist zich in wat de anderen denken. En het is eigenaardig, want zij verwacht van hen bepaalde reacties die zijzelf niet heeft. Waarom zouden zij zich beledigd voelen, als zijzelf perfect in staat is om positief te reageren?
Achter haar gedrag zit waarschijnlijk een diepere angst verscholen, de angst om niet gewaardeerd en niet bemind te worden. Het is alsof Marie denkt: "Als ik aan mijn vriendin vraag om weg te gaan, zal zij waarschijnlijk niet meer van me houden. Zij zal mijn vriendin misschien niet meer zijn." Hoe hevig die reactie ook is, zij gebeurt totaal onbewust. Als Marie goed nadenkt, weet zij heel goed dat er veel meer nodig is om haar vriendin te beledigen en dat hun vriendschap veel sterker is dan een kleine tegenslag zonder betekenis.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 27/11/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urine-incontinentie en seksuele stoornissen Gepubliceerd op 05/06/2012 - 12h15

Onvrijwillig en oncontroleerbaar urineverlies is zeer hinderlijk, ook al gaat het slechts om kleine hoeveelheden. Urineverlies kan gevolgen hebben voor het dagelijkse leven en het kan ook een grote impact hebben op het seksleven ...

Meer artikels