Ik ben vegetariër, maar ik verzorg me...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 18/05/2004 - 00h00
-A +A

Vegetarisme verwekt soms afkeer en wordt ten onrechte beschouwd als een minderwaardige voeding die weinig méér om het lijf heeft dan rauwe groenten en fruit. Een hardnekkig vooroordeel, want een vegetariër is in de eerste plaats iemand die verantwoord eet.

PUB

Vegetarisme is een vlag die vele ladingen dekt. In strikte zin betekent het: geen dode dieren eten noch de producten die ervan afgeleid zijn. In theorie, want in de praktijk eten vegetariërs vaak toch eieren en melkproducten. Soms bannen ze alleen vlees, maar zetten ze wel vis en gevogelte op het menu. Kortom, een vegetariër is vaak een consument als een andere! U hoeft dus niet in paniek te schieten als u vanavond een vegetarische vriend te eten hebt…

Een extreme sport

De slechte reputatie van vegetarisme is ongetwijfeld te wijten aan veganisme, een "extreme" versie van vegetarisme waarbij alle dierlijke producten absoluut uit den boze zijn. Veganisme is niet alleen een sociaal probleem (op bezoek gaan bij vrienden bijvoorbeeld), maar kan ook zware voedingstekorten veroorzaken. Eiwitten, ijzer, zink, essentiële aminozuren en vitamine B12: ze kunnen allemaal "wreed" ontbreken op het bord. Gelukkig zijn veganisten dun gezaaid of houden ze het niet lang vol!

Een moderne keuken

Het eigentijdse vegetarisme heeft zich ondertussen aangepast aan onze moderne levensstijl. Vegetarisch koken is dus niet langer een beproeving. Zo benaderen vleesvervangers steeds meer de smaak van vlees en zijn ze vandaag massaal te vinden in de warenhuisrekken. Toch een waarschuwing: kies voor natuurproducten en spring zuinig om met gepaneerde producten. Want ook al zijn die vegetarisch, ze bevatten zeer veel vetten en zout.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 18/05/2004 - 00h00 " Vegetarisme, kun je dat eten? " Infobrochure van de dienst Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, www.mloz.be/ies
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Moet men vegetariër worden ? Geüpdatet op 18/10/2012 - 10h42

Veeteelt vervuilt de planeet en verbruikt te veel water, de vissen verdwijnen uit de wateren, het vlees is schadelijk voor de gezondheid en zou bepaalde kankers en ziekten bevorderen. Moet men vegetariër worden om de planeet te redden en gezond te st...

Hoe word ik vegetariër? Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ik hoef maar te stoppen met vlees eten om vegetariër te worden, zult u zeggen. Dat klopt, maar geen vlees eten is nog niet genoeg om tot een voldoende evenwichtige voeding te komen! Yulia Stepanenkova is diëtist en veganist. Ze geeft ons alle nodige...

Minder kanker bij vegetariërs Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Misschien denkt u erover na om voortaan geen vlees meer te eten en vegetariër te worden. Mocht u nog aarzelen, dan kan dit u misschien helpen om de stap te zetten: het risico op kanker ligt bij vegetariërs 11% lager.

Meer artikels