Ik ben bijziend: welke oplossingen bestaan er voor mij?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/09/2012 - 12h18
-A +A

Ziet u wazig in de verte? Dan bent u vast bijziend.

Welke oplossingen bestaan er voor u om uw bijziendheid te corrigeren? De allereerste is een bril. Als de bril te zwaar of onesthetisch is, zijn lenzen een interessant alternatief.

Na de puberteit kan een operatie voor bijziendheid u ook verlossen van alle hulpmiddelen om u beter te laten zien.

PUB

Wat is bijziendheid precies?

Iemand die bijziend is, ziet onscherp in de verte omdat de oogaslengte groter is dan normaal (te lang oog).

Het resultaat is dat het beeld zich vóór het netvlies vormt als hij in de verte kijkt en het beeld daardoor wazig wordt.

Het zicht van nabij daarentegen is niet aangetast.

Bril en contactlenzen als hulp bij bijziendheid

Bijziendheid wordt gecorrigeerd met een bril of met lenzen die de breking van de lichtstralen wijzigen op het moment dat die het oog binnenkomen zodat ze mooi samenkomen op het netvlies en het beeld dus scherp is.

Naast het ongemak dat het dragen van een bril meebrengt, hebben brillenglazen de specifieke eigenschap dat ze concaaf zijn. Dat betekent dat ze aan de randen dikker zijn dan in het centrum. Bij een grote graad van bijziendheid kunnen de glazen dus zwaar, dik en onesthetisch zijn. Maar dankzij de nieuwe materialen worden die nadelen stilaan overwonnen.

Contactlenzen kunnen bijzienden verlossen van een bril met dikke glazen. Lenzen zijn ook heel interessant voor sportactiviteiten, en hebben het voordeel dat ze het gezichtsveld vergroten. Dat was door de dikke randen van de bril namelijk verkleind.

De nadelen of ongemakken van lenzen zijn dan weer dat ze met voorzichtigheid behandeld moeten worden en dat u zich nauwgezet moet houden aan bepaalde hygiëneregels. Sommige mensen kunnen er ook allergisch op reageren.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/09/2012 - 12h18

Institut de la myopie, http://www.institutdelamyopie.fr/. www.lasik.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
9 vragen over bijziendheid Gepubliceerd op 24/03/2015 - 22h06

U ziet goed van dichtbij, maar beelden in de verte zijn onscherp. Het gaat waarschijnlijk om bijziendheid , een gezichtsstoornis die zowat één vierde van de bevolking treft. Wat moet u weten over bijziendheid ? Een overzicht in 9 vragen en antwoorden...

Bril en lenzen voorbijgestreefd? Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

De Lasik techniek is een chirurgische methode die u kan bevrijden van bril of lenzen. Een staaltje verfijnde oogheelkunde. Hoewel even goed zien als met de beste lenzen niet kan worden gegarandeerd.

Meer artikels