PUBLICITÉ

Ijzersupplementen: niet om het even hoe!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/10/2015 - 10h45
-A +A

Heel wat vrouwen kampen met ijzertekort, ook al hebben ze een evenwichtige voeding. Ze krijgen dan ook vaak de raad om een voedingssupplement te nemen op basis van ijzer. Deze producten kunnen echter bijwerkingen hebben, en een optimaal gebruik vereist de nodige voorzorgen.

PUB

IJzertekort: een frequent probleem, vooral bij vrouwen

Voedingssupplementen op basis van ijzer zijn vrij verkrijgbaar en zeer populair. Geen toeval, want ijzertekort is een frequent probleem, zelfs in de industrielanden met hun kwaliteitsvoeding. Vrouwen lopen extra risico: volgens een Franse studie uit 2006 (1) kampt 13,5 % met ijzertekort.

Logisch, want vrouwen hebben tijdens het grootste deel van hun leven elke maand bloedverlies, waardoor hun ijzervoorraad slinkt.

De bijwerkingen van ijzer

Deze vaststelling verklaart meteen waarom voedingssupplementen op basis van ijzer zo populair zijn. Maar opgelet: ze hebben vaak bijwerkingen.

De belangrijkste en meest bekende is constipatie. IJzersupplementen kunnen ook misselijkheid en braken veroorzaken. In veel gevallen doen ze ook de stoelgang zwart kleuren. Niet erg, maar het kan wel even schrikken zijn! Deze bijwerkingen zijn vrij moeilijk te beheersen. Als inname van ijzer noodzakelijk is maar slecht verdragen wordt, kunnen lichte laxeermiddelen constipatie verminderen. Tegen misselijkheid en braken wordt dan weer aangeraden om de dosis ijzer geleidelijk te verhogen en ’s avonds in te nemen voor het slapengaan.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/04/2012 - 15h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/10/2015 - 10h45

Dr Benjamin Bailly, Hôpital Erasme, Brussel.
(1) Etude nationale nutrition santé, Unité de surveillance et d’épidémiologie nutritionnelle (Usen), 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe herkent u ijzertekort en bloedarmoede? Gepubliceerd op 26/01/2015 - 17h43

Vrouwen krijgen makkelijk ijzertekort , vooral in hun vruchtbare jaren. Dat is vaak te wijten aan het bloedverlies tijdens de maandstonden. Maar soms ligt de oorzaak bij de voeding of bij bloedingen in het maag-darmkanaal. De tekenen die duidelijk wi...

Bloedarmoede, de grote onbekende… Geüpdatet op 06/02/2012 - 15h49

Bloedarmoede komt heel veel voor. In onze contreien kampt zo’n 1,5% van de bevolking ermee en wereldwijd wordt het aantal mensen met bloedarmoede op twee miljard geschat. De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort .

Meer artikels