PUBLICITÉ

IJsgekoelde helm beschermt hersenen na hartstilstand

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 13/05/2003 - 00h00
-A +A

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel brengen patiënten die een hartstilstand doormaakten met een ijsgekoelde helm in een "winterslaap". De hersenbeschadiging vermindert drastisch door deze maatregel.

PUB

Hartstilstand is nefast voor hersenen

Ongeveer de helft van de mensen die buiten het ziekenhuis door een hartstilstand wordt getroffen overleeft dankzij hartmassage, het toedienen van zuurstof, geneesmiddelen en elektrische shocks. Het vervolg van het verhaal is voor de meeste overlevenden pijnlijk; de hersenen zijn door het wegvallen van de bloedsomloop bij de meerderheid van de patiënten beschadigd. Slechts 7 tot 10% van de overlevenden is na afloop in goede neurologische toestand. Onderzoekers van de dienst intensieve geneeskunde van de VUB verrichten sinds enkele jaren onderzoek naar mogelijkheden om de beschadiging van de hersenen na een hartstilstand in te perken.

'Winterslaap'

Uit een internationaal onderzoek waaraan ook de Brusselse wetenschappers deelnamen blijkt dat het verlagen van de lichaamstemperatuur bij een persoon die het slachtoffer is van een hartstilstand de hersenschade beperkt. Het bekomen van deze 'winterslaap' is evenwel een omslachtige zaak. De patiënt ligt op een gekoelde luchtmatras in een tent aangesloten op een koelingsysteem. Een minpunt van deze werkwijze is de tijdrovendheid; pas na acht uren wordt een lichaamstemperatuur van 34°c bereikt. Een wel erg lange tijdspanne wil men snel ingrijpen op de desastreuze effecten van een hartstilstand op de hersenen. Bovendien kan de techniek enkel in een ziekenhuis worden toegepast.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 13/05/2003 - 00h00 IJsgekoelde helm kan neurologische beschadiging na hartstilstand beperken. Akademos, informatieblad van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) 2003; jaargang 6, nr. 1:5.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nieuwe hoop voor hartpatiënten Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Een wereldprimeur in België. Als deze resultaten worden bevestigd, zou harttransplantatie een tweedelijnsbehandeling kunnen worden bij patiënten die een zwaar infarct hebben doorgemaakt.

Een helm: geen overbodige luxe! Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoal?

Bijna-doodervaringen: feit of fictie? Geüpdatet op 03/03/2014 - 15h11

Wat weten we over bijna-doodervaringen? Mensen die op de drempel van de dood staan maar dan toch gered worden, houden soms herinneringen over aan de periode die ze "tussen leven en dood" hebben gezweefd. E-gezondheid had erover een gesprek met dr. Je...

Meer artikels