Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel brengen patiënten die een hartstilstand doormaakten met een ijsgekoelde helm in een "winterslaap". De hersenbeschadiging vermindert drastisch door deze maatregel.

Hartstilstand is nefast voor hersenen
Ongeveer de helft van de mensen die buiten het ziekenhuis door een hartstilstand wordt getroffen overleeft dankzij hartmassage, het toedienen van zuurstof, geneesmiddelen en elektrische shocks. Het vervolg van het verhaal is voor de meeste overlevenden pijnlijk; de hersenen zijn door het wegvallen van de bloedsomloop bij de meerderheid van de patiënten beschadigd. Slechts 7 tot 10% van de overlevenden is na afloop in goede neurologische toestand. Onderzoekers van de dienst intensieve geneeskunde van de VUB verrichten sinds enkele jaren onderzoek naar mogelijkheden om de beschadiging van de hersenen na een hartstilstand in te perken.
'Winterslaap'
Uit een internationaal onderzoek waaraan ook de Brusselse wetenschappers deelnamen blijkt dat het verlagen van de lichaamstemperatuur bij een persoon die het slachtoffer is van een hartstilstand de hersenschade beperkt. Het bekomen van deze 'winterslaap' is evenwel een omslachtige zaak. De patiënt ligt op een gekoelde luchtmatras in een tent aangesloten op een koelingsysteem. Een minpunt van deze werkwijze is de tijdrovendheid; pas na acht uren wordt een lichaamstemperatuur van 34°c bereikt. Een wel erg lange tijdspanne wil men snel ingrijpen op de desastreuze effecten van een hartstilstand op de hersenen. Bovendien kan de techniek enkel in een ziekenhuis worden toegepast.