PUBLICITÉ

Ieders bloed geschikt voor iedereen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Een enzym dat in staat is om rode bloedcellen van bloedgroepen A, B en AB en 0 om te zetten werd geïdentificeerd. Deze ontdekking kan van elke bloeddonor een universele donor maken. Dat is alvast goed nieuws voor bloedbanken die met een tekort aan bloed kampen.

PUB

Bloedgroepen: het ABO systeem

Het Rode Kruis doet regelmatig oproepen om voldoende bloed te kunnen inzamelen om te voldoen aan de vraag. Die vraag -en het tekort- betreft soms meer specifiek bepaalde bloedgroepen. Er zijn verschillende bloedgroepen
en die zijn niet allemaal compatibel: de groepen A, B, AB en O.

Groep O: universele donoren

Mensen met bloed dat tot de A groep behoort, hebben rode bloedcellen die het antigen A dragen, terwijl hun bloedserum antistoffen bevat tegen het antigen B. Ze kunnen dus niet bloed krijgen van de B of de AB groep, zoniet reageert het immuunsysteem met een levensbedreigende reactie en dat kan een shock veroorzaken.
Mensen met bloed van de AB groep hebben rode bloedcellen met antigen A en B en hun serum bevat geen anti-A en anti-B antistoffen. Ze kunnen bloed ontvangen van alle bloedgroepen, ze zijn universele ontvangers.
Maar alleen rode bloedcellen van bloedgroep O kunnen toegediend worden aan alle andere bloedgroepen omdat ze geen enkel antigen bevatten. Mensen van de O groep zijn dan ook wat men universele donoren noemt. Hun bloedserum bevat anti-A en anti-B antistoffen waardoor ze alleen bloed kunnen ontvangen van de O groep.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/04/2007 - 00h00 Liu Q.P. et coll., Nature Biotechnology, 25 (4) : 454-64, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ieders bloed geschikt voor iedereen? Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Een enzym dat in staat is om rode bloedcellen van bloedgroepen A, B en AB en 0 om te zetten werd geïdentificeerd. Deze ontdekking kan van elke bloeddonor een universele donor maken. Dat is alvast goed nieuws voor bloedbanken die met een tekort aan bl...

Leukemie: wat is het precies? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 10h34

De diagnose van leukemie komt vaak hard aan. De ene bloedkanker is nochtans de andere niet. Wat zijn de verschillende types van leukemie? Wat zijn de kenmerken ervan? Hoe worden ze behandeld?

Meer artikels