PUBLICITÉ

Ieders bloed geschikt voor iedereen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Een enzym dat in staat is om rode bloedcellen van bloedgroepen A, B en AB en 0 om te zetten werd geïdentificeerd. Deze ontdekking kan van elke bloeddonor een universele donor maken. Dat is alvast goed nieuws voor bloedbanken die met een tekort aan bloed kampen.

PUB

Bloedgroepen: het ABO systeem

Het Rode Kruis doet regelmatig oproepen om voldoende bloed te kunnen inzamelen om te voldoen aan de vraag. Die vraag -en het tekort- betreft soms meer specifiek bepaalde bloedgroepen. Er zijn verschillende bloedgroepen en die zijn niet allemaal compatibel: de groepen A, B, AB en O.

Groep O: universele donoren

Mensen met bloed dat tot de A groep behoort, hebben rode bloedcellen die het antigen A dragen, terwijl hun bloedserum antistoffen bevat tegen het antigen B. Ze kunnen dus alleen bloed krijgen van de B of de AB groep, zoniet reageert het immuunsysteem met een levensbedreigende reactie en dat kan een shock veroorzaken.
Mensen met bloed van de AB groep hebben rode bloedcellen met antigen A en B en hun serum bevat geen anti-A en anti-B antistoffen. Ze kunnen bloed ontvangen van alle bloedgroepen, ze zijn universele ontvangers. Maar alleen rode bloedcellen van bloedgroep O kunnen toegediend worden aan alle andere bloedgroepen omdat ze geen enkel antigen bevatten. Mensen van de O groep zijn dan ook wat men universele donoren noemt. Hun bloedserum bevat anti-A en anti-B antistoffen waardoor ze alleen bloed kunnen ontvangen van de O groep.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/04/2007 - 00h00 Liu Q.P. et coll., Nature Biotechnology, 25 (4) : 454-64, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ