PUBLICITÉ

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2015 - 11h58
-A +A

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn. Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

PUB

Onze wervelkolom en lage rugpijn

De wervelkolom bestaat uit een opstapeling van wervels : 12 dorsale en 5 lumbale wervels. De wervels worden bij elkaar gehouden door krachtige ligamenten en spieren, waardoor de wervelkolom kan bewegen. Tussen elke wervel ligt een tussenwervelschijf, die dient als schokdemper. Er lopen zenuwwortels door de gaten tussen de wervels. Problemen in die zone kunnen lage rugpijn veroorzaken. Lage rugpijn wordt gedefinieerd als pijn in de lendenstreek. Als de pijn minder dan één maand duurt, spreken we van acute lage rugpijn. Als de pijn langer dan één maanden duurt, spreken we van chronische lage rugpijn.

Welke zijn de oorzake van lage rugpijnn ?

Slechte houding : verkeerde zittende houding.

Verschot of lumbago : acute lage rugpijn, die vaak ontstaat na het optillen van een zware last.

Artrose van de wervelkolom : veroorzaakt chronische lage rugpijn met opflakkeringen afgewisseld met kortere of langere remissies.

Ankyloserende hyperostose van de wervelkolom : komt voor bij 60-plussers en wordt gekenmerkt door osteofyten ('papegaaienbekken'), nl. abnormale botvormingen. Osteofyten komen vaak voor op de overgang tussen de lumbale wervels en het sacrum, maar worden ook gezien in andere gewrichten.

Nauw lumbaal kanaal : een vernauwing van het lumbale kanaal door osteofyten. De vernauwing drukt op de zenuwen en dat verklaart de pijn.

Discushernia: de zenuw die uitkomt tussen de 4de en de 5de lumbale wervel en de 1ste sacrale wervel wordt samengedrukt door een uitpuilende tussenwervelschijf. Een discushernia veroorzaakt vaak ischias.

Vervormingen van de wervelkolom bij kinderen : scoliose, lordose, kyfose.

Spondylartritis ankylosans : veroorzaakt hardnekkige lage rugpijn bij jonge mensen en wordt gekenmerkt door een stijve (of rigide) wervelkolom die onvoldoende soepel is, en spiercontracties. De wervelkolom is vervormd door lumbale hyperlordose en toegenomen dorsale kyfose (bochel in de rug).

Infectieuze spondylitis : de lage rugpijn is te wijten aan een infectie (syfilis, tuberculose, tyfus, brucellose).

Spondylolisthesis : de 5de lumbale wervel schuift naar voren ten opzichte van het sacrum door een traumatische of aangeboren oorzaak.

Osteoporose van de wervelkolom : botontkalking, wordt vaker gezien bij gemenopauzeerde vrouwen.

Tumor van de wervelkolom : vaak metastasen van een kanker van de borst, de nier, de prostaat of de schildklier.Lage rugpijn van viscerale oorsprong : lage rugpijn veroorzaakt door een urogenitale ziekte (niersteen, infectie, tumor of ontsteking van de prostaat of de nieren) of een urologische aandoening (ruggenmergcompressie, cauda-equinasyndroom.

Initialement publié par Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 27/02/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/09/2015 - 11h58

Diagnostisch en therapeutisch beleid bij lage rugpijn en ischias sinds minder dan 3 maanden. Aanbevelingen van de ANAES, februari 2000. Les lombalgies chroniques. Dossier FMC. Le Généraliste N° 2227, 29 november 2002. Bien soigner le mal de dos. B. Duplan, M. Marty. Ed. Odile Jacob, januari 2002. Soulager le mal de sos. J.Y. Maigne. Masson, coll. Consulter/Prescrire, 2001.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mythes en misvattingen over lage rugpijn Geüpdatet op 25/05/2004 - 00h00

Over lage rugpijn leven bij de Belgische bevolking nogal wat mythes en misvattingen. Psychologe Liesbet Goubert van de Gentse universiteit ging na wat de Belg weet over lage rugpijn.

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Meer artikels