PUBLICITÉ

Icterus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Geelzucht; geelkleuring van huid, slijmvliezen en lichaamsvochten door een te hoge concentratie van bilirubine in het bloed.
Onder normale omstandigheden is in de bloedvloeistof (het plasma) slechts een zeer geringe hoeveelheid galkleurstof aanwezig. De urine bevat dus ook geen of vrijwel geen galkleurstof, de ontlasting daarentegen is door de galkleurstof die in de darm wordt uitgestort bruin gekleurd.
Komt het echter door welke oorzaak dan ook tot een ophoping van galkleurstof in het bloed en in de weefselvloeistof, dan uit zich dit in een gele verkleuring van de weefsels. Deze verkleuring is van buiten zichtbaar aan huid en slijmvliezen. Kenmerkend voor de geelzucht is vooral de gele verkleuring van het oogwit.
De oorzaken die tot geelzucht kunnen leiden zijn talrijk. Allereerst kan door overmatige bloedafbraak de vorming van galkleurstof sterk vermeerderd zijn, waardoor de lever niet meer in staat is alle galkleurstof uit te scheiden en het lichaam door galkleurstof wordt overstroomd. Ook kan zonder dat de bloedafbraak versterkt is, in de lever of haar afvoerwegen een afwijking ontstaan waardoor de normale afscheiding of afvoer van de galkleurstof naar de darm is gestoord. Ook in dit geval zal het tot overstroming van de weefsels met galkleurstof en andere galbestanddelen kunnen komen; met geelzucht als gevolg.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is geelzucht precies? Gepubliceerd op 26/11/2012 - 11h57

Geelzucht is een verkleuring van de huid en de ogen die wijst op een probleem met de lever of de galwegen . Maar geelzucht komt ook heel vaak voor bij pasgeboren baby’s , vooral dan bij prematuurtjes. We gaan even in op dit symptoom.

Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk...

Klierkoorts is meer dan vermoeidheid Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h38

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere...

Meer artikels