PUBLICITÉ

Hypoglykemie uitgelegd voor sporters

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 16h05
-A +A

Hypoglykemie of een te lage bloedsuikespiegel is een fenomeen dat veel voorkomt bij duursporten.

Hoe komt dat en hoe kunnen we het voorkomen?

PUB

Hypoglykemie, wat is dat?

Medisch gezien betekent hypoglykemie een daling van het suikergehalte in het bloed. Dat gebeurt meestal bij inspanningen die meer dan twee uur duren. Marathonlopers kennen dit struikelblok maar al te goed. Ze hebben het gevoel tegen een muur te botsen. Dat zegt veel over hoe snel en hevig de shock komt!

Hypoglykemie kan een relatief comfortabele toestand op enkele minuten tijd veranderen en een gevoel van intense vermoeidheid doen opkomen waardoor sporters de aandrang krijgen om de inspanning te stoppen.

Maar wat gebeurt er precies?
We hebben al onze suiker- of glucosereserves opgebruikt en we zijn daardoor zonder brandstof gevallen, zoals een auto die we vergeten vol te tanken zijn.
Ons lichaam moet dit tekort compenseren door een ander distributiecircuit van energieproductie op basis van eiwitten en vetten aan het werk te zetten. De omschakeling tussen deze twee bronnen van energie is heel plots en ook heel lastig.

Sporters, hoe hypoglykemie tegengaan?

Geen suiker vóór een inspanning!

Hypoglykemie kan ook bij amateursporters voorkomen - meestal is dat op minder spectaculaire wijze - die de fout begaan om zich vóór een training of wedstrijd slecht te voeden.

In dit geval is er in het proces een hormoon in het spel dat aangemaakt wordt door de alvleesklier: insuline.
In een normale situatie komt de insuline na de maaltijd vrij zodat de verschillende voedingsstoffen niet in de bloedbaan blijven, maar in de cellen kunnen dringen waar ze dan worden opgeslagen of verbruikt. Maar we moeten natuurlijk vermijden dat er te grote hoeveelheden in één keer vrijkomen. Anders pikt de insuline alle suiker in het bloed en dreigt onze bloedglucosespiegel te laag te worden. We hebben dan hypoglykemie.
In sportdisciplines zoals duiken of alpinisme kan dat zelfs gevaarlijk worden.

De algemene regel is: mijd te zoete producten zoals snoep, koekjes, gebak, frisdranken en alle waren die sacharose bevatten (witte suiker) kort voor een zware inspanning. Zo voorkomt u een insulinepiek die even later in vrije val gaat.

Verplicht u ook om uw maaltijden gelijkmatig te spreiden over de dag. Te lange periodes zonder eten verzwakken namellijk het systeem.

Komt daarbij dat herhaaldelijk optreden van hypoglykemie op termijn tot gewichtstoename kan leiden. Maar het grootste gevaar is dat de alvleesklier erdoor wordt uitgeput en u zo het bedje spreidt voor diabetes.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/04/2011 - 12h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/08/2014 - 16h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes type 2: opgelet voor hypoglykemie! Geüpdatet op 23/11/2015 - 15h49

Diabetes verzorgen is in de eerste plaats de bloedsuikerspiegel onder controle houden zonder in de gevarenzone te komen van hypoglykemie of een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel. Dat risico wordt bij diabetes type 2 nog te zeer onderschat. E...

Hoe hypoglykemie te herkennen? Geüpdatet op 21/12/2012 - 15h15

Mensen met diabetes zijn niet de enigen die risico lopen op een te lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie . Vasten is bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak van hypoglykemie . Welke andere factoren kunnen leiden tot hypoglykemie? Wat zijn de symp...

Hoe hypoglykemie te herkennen? Geüpdatet op 14/04/2009 - 00h00

Mensen met diabetes zijn niet de enigen die risico lopen op een te lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie. Vasten is bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak van hypoglykemie. Welke andere factoren kunnen leiden tot hypoglykemie? Wat zijn de sympto...

Moeten we suiker bannen? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Suiker volledig uit onze voeding bannen , dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er o...

Meer artikels