PUBLICITÉ

Hypoallergeen of dermatologisch getest?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/01/2008 - 00h00
-A +A

Irritatie van de huid of een allergie, sommige huidtypes zijn erg gevoelig. Voor mensen met een fragiele huid zijn er heel wat cosmetische en hygiënische producten met de vermelding 'hypoallergeen' of 'dermatologisch getest'. Maar wat betekenen die twee vermeldingen?

PUB

Voordat we beide termen definiëren, moet het duidelijk zijn dat er twee soorten mogelijke reacties zijn: de huidirritatie en de huidallergie. Het zijn twee aparte reacties.

Huidirritatie

Een irritatie treedt meteen op of binnen de 48 uur na het contact met de irriterende substantie, op de precieze plaats van het contact. Het is een ontstekingsreactie die min of meer uitgesproken kan zijn, al naargelang het huidtype. Ook de plek op het lichaam, de aard van de substantie, de hoeveelheid en de frequentie van de contacten spelen een rol. Een irritatie gaat gepaard met een trekkerig gevoel, gekriebel, een branderig gevoel en roodheid. In geval van een ernstige irritatie kan de huid barstjes vertonen of zelfs vervellen.

Huidallergie

Een huidallergie treedt op na een min of meer lange sensibilisatieperiode, of met andere woorden, na verschillende contacten. De reactie gaat gepaard met de typische jeuk die ook kan optreden buiten de contactplek met de allergieverwekkende substantie en kan min of meer uitgebreid zijn. De allergieën kunnen veroorzaakt worden door heel wat verschillende producten zoals voedingsmiddelen, cosmetica, juwelen, waspoeder, schoonmaakproducten, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cosmetica: irritatie of allergie? Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Cosmetica veroorzaken bij 15 tot 20% van de bevolking huidreacties: irritatie, eczeem, allergische dermatitis ... Wat zijn de risicoproducten? Hoe onderscheidt men een irritatiereactie van een allergische dermatitis ? Welke zijn de tests voor de diag...

Als cosmetica de huid aantasten... Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

De huid van 15 tot 20 % van de Belgen krijgt het zwaar te verduren: irritatie, intolerantie, eczeem, … In sommige gevallen gaat het om reacties op agressieve cosmetica, in andere is er sprake van een allergie. Ook al kunnen huidtests vaak de "schuldi...

Tatoeages: brandende vakantiesouvenirs Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Tijdelijke tatoeages zijn steeds meer in, met een toenemend aantal allergische reacties als gevolg. Niet henna is daarbij de schuldige, wel de gebruikte hulpstoffen.

Meer artikels