PUBLICITÉ

Hypnose: wat gebeurt er in onze hersenen?

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23
-A +A

Hypnose werd lange tijd niet serieus genomen, maar dankzij onderzoek en medische beeldvormingstechnieken wordt de methode intussen erkend in het wetenschappelijke milieu.
Maar wat gebeurt er feitelijk in onze hersenen  als we onder hypnose zijn?

PUB

Onder hypnose werken onze hersenen anders

Sinds de jaren 1990 beschikken wetenschappers eindelijk over apparatuur om de werking van onze hersenen te onderzoeken en te zien wat er gebeurt bij mensen onder hypnose. Ze stelden vast dat het wel degelijk een andere bewustzijnstoestand is. Tal van experimenten met beeldvormingstechnieken voor de hersenen hebben namelijk aangetoond dat onze hersenen anders werken als we onder hypnose zijn.

Een voorbeeld:

Als iemand onder hypnose een aangename herinnering oproept, activeert hij zones die verbonden zijn met zijn gezichtsvermogen en zijn motorische gewaarwordingen en lijkt het of hij ziet, voelt en beweegt, terwijl hij in werkelijkheid compleet stilzit. Deze gegevens stroken met wat mensen onder hypnose ervaren. Ze hebben de indruk dat ze die momenten «opnieuw beleven», terwijl ze zich tijdens het gewone herinneringsproces bepaalde gebeurtenissen alleen mentaal herinneren - niet herbeleven dus -, wat andere hersenzones activeert.
Nog een voorbeeld: als iemand naar een gekleurd paneel kijkt, activeert hij een specifieke  zone in zijn hersenen die kleuren codeert. Als de therapeut iemand onder hypnose brengt en suggereert dat de kleuren van het paneel weg zijn, zal de persoon in kwestie zeggen dat hij een grijs paneel ziet en is de hersenzone die kleuren codeert ook echt niet meer actief. Onder hypnose kan iemand dus auditieve of visuele illusies geloven waarvan ook sporen terug te vinden zijn in de hersenen.

Andere experimenten hebben aangetoond dat hypnose pijn in sommige gevallen met 50% kan verminderen, waardoor men operaties onder hypnose is gaan uitvoeren. Het is niet alleen zo dat daarbij de aandacht van de hersenen van de pijn wordt afgeleid. Door het proces van hypnose gaan de hersenen pijnprikkels, de informatie dus,  anders verwerken, waardoord e patiënt de pijn beter kan beheren. Er zijn in het laatste geval andere hersenzones in het spel.

Hypnose: nog niet duidelijk hoe het precies werkt

Wetenschappers hebben weliswaar al kunnen bewijzen dat hypnose verschillen in de hersenactiviteit teweegbrengt, maar ze snappen nog niet helemaal hoe hypnose precies werkt.  De hypnotische toestand verandert waarschijnlijk de manier waarop het individu reageert op de suggesties die het krijgt. Normaal gebruikt iemand zijn ‘verstand’, zijn oordeelsvermogen, zijn geheugen en dergelijke functies om te reageren. Onder hypnose vermindert dat denk-, analytisch en oordeelsvermogen in kracht, de toegang tot het geheugen is anders en de persoon in kwestie wordt gevoeliger voor suggesties.

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23

Met dank aan prof. Marie-Elisabeth Faymonville, anesthesist in het CHU van Luik en pleitbezorger voor operaties onder hypnose.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hypnose om te stoppen met roken: waarom niet? Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h13

De doeltreffendheid van hypnose als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen. En toch zijn sommigen ervan overtuigd dat zich laten hypnotiseren de juiste oplossing is. Wilt u het proberen, dan bieden wij u een aant...

De rol van hypnose bij gewichtsverlies Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

De medische hypnose volgens de Amerikaanse psychiater Erickson is een techniek waarbij de patiënt het proces op gang brengt van het zoeken naar oplossingen. Milton Erickson beschouwde het onbewuste als een onuitputtelijke bron van creatieve zelfgenez...

Meer artikels