De doeltreffendheid van hypnose als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen. En toch zijn sommigen ervan overtuigd dat zich laten hypnotiseren de juiste oplossing is. Wilt u het proberen, dan bieden wij u een aantal elementen om beter te kunnen oordelen.

Hypnose tegen tabak, werkt dat wel?
Het wetenschappelijke antwoord is "neen": een metastudie gebaseerd op de resultaten verkregen door negen teams onderzoekers, heeft geconcludeerd dat hypnose niet doeltreffender is dan een traditionele psychotherapie of een therapie waarbij de mensen gedwongen worden om te roken, een methode die in vele gevallen gebruikt wordt in het kader van een hypnosetherapie.
Wat telt in de strijd tegen tabak, is niet altijd het vinden van 'de' oplossing, maar wel het vinden van 'zijn' oplossing… Het kan dus interessant zijn ook even aan hypnose te denken. Dat kan nu zeker, aangezien hypnose tegenwoordig beoefend wordt door echte, betrouwbare professionals.
Al heeft hypnose haar doeltreffendheid nog niet bewezen als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken, toch kan ze nuttig zijn voor de controle van de angst en de pijn.
Het principe van hypnose
Hypnose bestaat erin iemand te helpen om zich volledig te concentreren op een bepaald idee. Terwijl we in een gewone waaktoestand, zeggen de hypnotherapeuten, op elk ogenblik gestimuleerd worden door tientallen verschillende boodschappen (geluid, gevoelens, allerlei gedachten), stelt hypnose ons in staat om ons te concentreren.
Als in deze toestand van opperste concentratie, de gedachte dat de sigaret slecht voor ons is en dat we geen zin meer hebben om te roken, in onze geest zou binnendringen, dan zou dat theoretisch gezien zeer goed zijn om onze motivatie te verhogen en zouden we meer kans hebben om aan de verleiding te weerstaan.
Abbot NC, Stead LF, White AR, Barnes J. Hypnotherapy for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2005.