PUBLICITÉ

Hypnose om te stoppen met roken: waarom niet?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 25/10/2012 - 14h13
-A +A

De doeltreffendheid van hypnose als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken is niet wetenschappelijk bewezen. En toch zijn sommigen ervan overtuigd dat zich laten hypnotiseren de juiste oplossing is. Wilt u het proberen, dan bieden wij u een aantal elementen om beter te kunnen oordelen.

PUB

Hypnose tegen tabak, werkt dat wel?

Het wetenschappelijke antwoord is "neen": een metastudie gebaseerd op de resultaten verkregen door negen teams onderzoekers, heeft geconcludeerd dat hypnose niet doeltreffender is dan een traditionele psychotherapie of een therapie waarbij de mensen gedwongen worden om te roken, een methode die in vele gevallen gebruikt wordt in het kader van een hypnosetherapie.

Wat telt in de strijd tegen tabak, is niet altijd het vinden van 'de' oplossing, maar wel het vinden van 'zijn' oplossing… Het kan dus interessant zijn ook even aan hypnose te denken. Dat kan nu zeker, aangezien hypnose tegenwoordig beoefend wordt door echte, betrouwbare professionals.

Al heeft hypnose haar doeltreffendheid nog niet bewezen als steun en hulpmiddel om te stoppen met roken, toch kan ze nuttig zijn voor de controle van de angst en de pijn.

Het principe van hypnose

Hypnose bestaat erin iemand te helpen om zich volledig te concentreren op een bepaald idee. Terwijl we in een gewone waaktoestand, zeggen de hypnotherapeuten, op elk ogenblik gestimuleerd worden door tientallen verschillende boodschappen (geluid, gevoelens, allerlei gedachten), stelt hypnose ons in staat om ons te concentreren.

Als in deze toestand van opperste concentratie, de gedachte dat de sigaret slecht voor ons is en dat we geen zin meer hebben om te roken, in onze geest zou binnendringen, dan zou dat theoretisch gezien zeer goed zijn om onze motivatie te verhogen en zouden we meer kans hebben om aan de verleiding te weerstaan.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 25/10/2012 - 14h13

Abbot NC, Stead LF, White AR, Barnes J. Hypnotherapy for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hypnose: wat gebeurt er in onze hersenen? Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

Hypnose werd lange tijd niet serieus genomen, maar dankzij onderzoek en medische beeldvormingstechnieken wordt de methode intussen erkend in het wetenschappelijke milieu. Maar wat gebeurt er feitelijk in onze hersenen als we onder hypnose zijn?

De rol van hypnose bij gewichtsverlies Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

De medische hypnose volgens de Amerikaanse psychiater Erickson is een techniek waarbij de patiënt het proces op gang brengt van het zoeken naar oplossingen. Milton Erickson beschouwde het onbewuste als een onuitputtelijke bron van creatieve zelfgenez...

Meer artikels