Wat hypertensie zo gevaarlijk maakt, is dat ze vaak geruisloos verloopt. Meestal heeft de patiënt namelijk geen duidelijke symptomen. Toch kan ze ernstige schade aanrichten aan hart, hersenen en nieren.

1,2 miljoen Belgen lijden aan hypertensie, 15 tot 20 % van alle 20-plussers. Toch ligt het werkelijke cijfer ongetwijfeld nog veel hoger, gezien het ontbreken van symptomen (althans in het begin). Heel wat mensen hebben immers een te hoge bloeddruk zonder het te beseffen. En dat terwijl hypertensie één van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten. Jammer, want de bloeddruk meten, is een eenvoudige, snelle en pijnloze handeling!
Twee cijfers
De arteriële bloeddruk is de druk van het bloed dat door de slagaders stroomt. Ze wordt gemeten met een bloeddrukmeter en uitgedrukt in millimeter kwik, vaker nog in centimeter kwik, en in twee cijfers, bv. 12 op 8. Het eerste cijfer geeft de systolische of maximale druk weer, de druk die uitgeoefend wordt als de hartspier samentrekt en het bloed naar de slagaders gestuwd wordt. Het tweede cijfer is de diastolische of minimale druk, m.a.w. de drukvermindering tussen twee samentrekkingen van het hart.
De druk stijgt
Er is sprake van arteriële hypertensie (hoge bloeddruk) als de systolische druk hoger is dan 140 mm Hg en/of de diastolische druk hoger dan 90 mm Hg. Hypertensie veroorzaakt op lange termijn een verdikking van de slagaderwand die de bloedsomloop doet verslechteren. Het bloed kan dan niet meer genoeg zuurstof en voedingsstoffen leveren aan de organen. Niet-behandelde hypertensie kan vitale organen beschadigen (hart, hersenen, nieren, ogen). Idealiter moet de bloeddruk lager liggen dan 120/80 mm Hg. Er bestaan twee soorten hypertensie die allebei de kans op hart- en vaatziekten verhogen:
- systolisch-diastolische hypertensie: de systolische en diastolische druk zijn allebei te hoog (gelijk aan of hoger dan 140/90 mm Hg).
- geïsoleerde systolische hypertensie: in dat geval is de diastolische druk normaal (onder de 90 mmHg), maar de systolische druk te hoog (gelijk aan of hoger dan 140 mm Hg).
Persdossier "L'hypertension: un ennemi silencieux, mais bien présent" (" Hypertensie: een stille, maar niet te onderschatten vijand "), Servier en Belgisch Hypertensiecomité, november 2004.