PUBLICITÉ

Hypertensie: gewicht verliezen, ja, maar hoeveel?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/08/2006 - 00h00
-A +A

Honderdduizenden Belgen lijden aan arteriële hypertensie. We weten dat overgewicht een stimulerende factor is. Maar hoeveel gewicht moet men verliezen om de hypertensie werkelijk te doen dalen?

PUB

Hypertensie en cardiovasculaire risico's

Het aantal Belgen dat aan arteriële hypertensie lijdt, is erg hoog. Bovendien weet ongeveer 30% van deze personen het niet, zodat ze dus ook niet behandeld worden.
Hoewel de hypertensie niet altijd wordt gediagnosticeerd, zijn Belgen grote gebruikers van anthypertensiva.
Deze aandoening moet namelijk worden behandeld omdat ze het risico van cardiovasculaire ziekten aanzienlijk verhoogt, net als andere goed gekende risicofactoren: obesitas, diabetes, te hoge cholesterol. En hoe meer risicofactoren een persoon opstapelt, des te groter het cardiovasculaire risico wordt.

Hoeveel gewicht moet men verliezen om de hypertensie te doen dalen?

Om terug te komen op de verhouding tussen hypertensie en obesitas, herinneren we eraan dat overgewicht het risico van hypertensie verhoogt. En dit is een aandoening die de cardiovasculaire risico's rechtstreeks doet stijgen.
De vraag in welke mate een gewichtsverlies de bloeddruk te beïnvloedt, is dus heel normaal. Maar ook: hoeveel kilo's moet u verliezen voor uw bloeddruk een interessante daling bereikt? Als gewichtsverlies een cruciaal onderdeel van de behandeling van hypertensie vormt, wat is dan een redelijke doelstelling die men voor ogen kan hebben?

Deze vraag werd tijdens een studie (Framingham) behandeld bij meer dan 1.000 patiënten met overgewicht (BMI van meer dan 25). Vier jaar later werden de patiënten in vier groepen onderverdeeld, naargelang de omvang van hun gewichtsverlies; tussen 2 en 4 kg; tussen 4 en 7 kg; meer dan 7 kg.
Zo stelden de onderzoekers vast dat mensen die meer dan 7 kg gewicht verloren hun risico van hypertensie met 21 tot 29% konden doen dalen. Deze daling bedraagt 28% bij mensen van middelbare leeftijd (30 tot 49 jaar), maar loopt bij oudere mensen op tot 37%. Deze daling van het risico van hypertensie blijft behouden wanneer het gewichtsverlies in de tijd duurzaam is.

We kunnen besluiten dat zelfs een klein gewichtsverlies gunstig is om het risico van hypertensie te doen dalen. Dit gewichtsverlies bedraagt in deze studie 7 kg of meer bij mensen die aan obesitas lijden.

We merken op dat het gewichtsverlies in de tijd stabiel moet zijn. Het is niet de bedoeling het ene dieet na het andere te volgen om heel veel gewicht te verliezen. Hierbij kan het beoefenen van een zelfs matige, maar regelmatige lichaamsbeweging een interessante hulp zijn.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/08/2006 - 00h00 Moore L.L. et al,et al., Arch. Intern. Med., 165 (11): 1298-303, 13 juni 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Overgewicht schaadt Geüpdatet op 08/01/2002 - 00h00

Toeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Goed hart, goede vorm! Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Bijna 45% van de overlijdens in ons land zijn toe te schrijven aan cardiovasculaire ziekten. Binnenkort zullen 3 miljoen Belgen een te hoge bloeddruk hebben, zullen 3 keer meer mensen overlijden aan cardiovasculaire ziekten dan aan kanker... Het is a...

Meer artikels