PUBLICITÉ

Hypertensie: de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire ziekten

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/05/2006 - 00h00
-A +A

Eén volwassene op vier ter wereld lijdt aan hypertensie, wat zich in België vertaalt in 2 miljoen personen. De helft van deze patiënten weet het echter niet. Arteriële hypertensie is de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire ziekten, die op zich verantwoordelijk zijn voor 45% van de mortaliteit in België. De komende 20 jaar wordt een stijging van 60% van het aantal mensen met hypertensie ter wereld verwacht.

PUB

Hypertensie: een bloeddruk hoger of gelijk aan 140/90mmHg

De bloeddruk is de kracht die door de bloedsomloop wordt uitgeoefend op de aderwanden. Deze druk wordt berekend aan de hand van twee cijfermetingen: de systolische druk, die overeenkomt met de fase wanneer de hartspier zich samentrekt, en de diastolische druk, die overeenkomt met de fase waarin de hartspier zich terug ontspant (bijvoorbeeld 130/85mmHg). Er is sprake van verhoogde bloeddruk of hypertensie wanneer de systolische bloeddruk hoger of gelijk is aan 140mmHg en de diastolische bloeddruk hoger of gelijk is aan 90mmHg. Een verhoogde bloeddruk belast de hartpomp als de werkdruk te groot wordt.Hypertensie is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van morbiditeit en mortaliteit in de geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden. Ze is verantwoordelijk voor 6% van de overlijdens in de hele wereld. Hypertensie is een risicofactor voor hartziekten (angina pectoralis, hartaanval, hartinsufficiëntie), beroerte, vasculaire dementie en nierschade.

Hypertensie: de risicofactoren

Er bestaan heel veel factoren die het risico van hypertensie verhogen, waarvan bepaalde onder controle kunnen worden gebracht en andere niet. 40 jaar oud zijn en familiale antecedenten van hypertensie hebben, zijn twee risicofactoren waar men geen controle over heeft. Op andere risicofactoren kan men echter wel een invloed uitoefenen, zoals roken, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, overmatig alcoholverbruik, stress, overmatige consumptie van zout.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/05/2006 - 00h00 Persbericht "13 mai 2006 - journée mondiale contre l'hypertension", Belgisch Comité tegen Hypertensie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bloeddruk en de meting Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

De arteriële bloeddruk wordt uitgedrukt in een paar cijfers, maar de waarden zeggen heel wat over uw gezondheid. De streefwaarden zijn niet in alle omstandigheden dezelfde en de bloeddruk kan op verschillende manieren gemeten worden: thuis, in de art...

Hypertensie: de zin van zelfmeting Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Zelf zijn bloeddruk meten, kan uiteraard hypertensie opsporen, maar ook de patiënt bewustmaken van de ernst van zijn aandoening en hem op lange termijn betrekken bij zijn behandeling. Zelfmeting in de praktijk...

Hypertensie: de stille doder Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Wat hypertensie zo gevaarlijk maakt, is dat ze vaak geruisloos verloopt. Meestal heeft de patiënt namelijk geen duidelijke symptomen. Toch kan ze ernstige schade aanrichten aan hart, hersenen en nieren.

Hypertensie : een raadselachtig syndroom ! Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Arteriële hypertensie is een zeer belangrijke risicofactor voor hartlijden. Helaas maakt men zich enkel zorgen als de bloeddruk plots stijgt en een malaise (algemeen ziektegevoel) veroorzaakt.

Meer artikels