PUBLICITÉ

Hyperactiviteit: slaapstoornissen opsporen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00
-A +A

Het kan verrassend zijn: het verwijderen van de amandelen bij bepaalde hyperactieve kinderen verbetert deze gedragsstoornis.

Dit betekent niet dat kinderen die last hebben van hyperactiviteit systematisch hun amandelen moeten laten wegnemen, maar het is belangrijk om bij deze jonge patiënten slaapstoornissen en slapeloosheid op te sporen en te behandelen.

PUB

Verband tussen amandelverwijdering en hyperactiviteit

Een aantal andere onderzoeken suggereerden reeds een verband tussen gedragsstoornissen en slaapapneu (een slaapstoornis die gekenmerkt wordt door regelmatige onderbrekingen van de ademhaling).

Een studie over hyperactiviteit in combinatie met aandachtsstoornissen bevestigt deze hypothese en wijst uit dat sommige hyperactieve kinderen een jaar na de verwijdering van hun amandelen geen gedragsstoornissen meer vertoonden.

Verband tussen hyperactiviteit en slaapstoornissen

Bij deze studie waren 78 kinderen betrokken die hun keel- en neusamandelen lieten verwijderen.

Voor de interventie vertoonden deze patiënten meer slaap- en gedragsstoornissen dan de controlegroep.

Er werd vooraf heel wat informatie gesprokkeld en de patiëntjes die een heelkundige ingreep moesten ondergaan, moesten een geheugentest afleggen en werden onderworpen aan een slaaponderzoek (inslapen, diepte van de slaap, apneu…).

Van deze kinderen hadden er 22 last van hyperactiviteit, die bij 11 van hen een jaar na de operatie verdwenen was.

De helft van deze kinderen had bij het begin van de studie last van lichte tot matige slaapapneu, terwijl dit percentage een jaar na de ingreep nog slechts 12% bedroeg.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00

Pediatrics, 3 april 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat doen wanneer een kind snurkt? Geüpdatet op 08/06/2009 - 00h00

Snurken op zich is niet gevaarlijk. Als het snurken echter gevolgen heeft voor de gedragingen van het kind, gaat het wellicht om het slaapapneusyndroom, dat in elk geval moet behandeld worden.

Slaapapneu: ook bij kinderen! Geüpdatet op 21/12/2016 - 09h41

Een kind dat elke nacht snurkt , is niet normaal. De kans bestaat dat het dan lijdt aan het slaapapneusyndroom . Dat kan negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Dr. Madiha Ellaffi is pneumoloog en allergoloog in Albi (in Frankrijk) en gespe...

Meer artikels