PUBLICITÉ

Hygiëne in onze zwembaden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2014 - 11h01
-A +A

Publieke zwembaden moeten aan strenge normen voldoen op het gebied van hygiëne.

Toch bestaan er enkele risico's waar iedereen die geregeld of af en toe gaat zwemmen weet van moet hebben.

PUB

Hoe krijgen we het water schoon in onze zwembaden?

De kwaliteit van het zwembadwater wordt gecontroleerd via automatische procedures in het circuit van filtering en verversing. 

 • Het water mag de ogen en de slijmvliezen niet irriteren. Daarom wordt erop toegezien dat de pH-waarde tussen de 6,9 en 8,2 ligt.
 • Er worden regelmatig monsters genomen voor bacteriologisch onderzoek om de aanwezigheid van fecale colibacteriën, ziektekiemen en stafylokokken uit te sluiten.
 • De zwembaden worden bovendien meerdere keren per jaar leeggepompt en schoongemaakt.

Kortom, de kans dat u in het zwembad een ernstige ziekte oploopt zoals meningitis of een maagdarmontsteking is zo goed als onbestaand.

Droge huid, schimmels,enz.: de  ongemakken van zwembaden

Toch is gaan zwemmen niet helemaal zonder risico.

 • De agressieve ontsmettingsmiddelen in het water kunnen het ecosysteem van de huid namelijk lichtjes veranderen.
  Dat manifesteert zich het vaakst als xerose of droge huid.
  Volgens sommige dermatologen werkt deze verstoring van de water- en vethuishouding van de huid superinfecties met bacteriën en schimmels in de hand.
 • Zwemmers hebben soms ook last van zwemmerseczeem, een schimmelinfectie die te herkennen is aan rode plekken tussen de tenen. Ze is nochtans gemakkelijk te voorkomen. Als u zich na het douchen goed afdroogt, ook tussen de tenen, hebt u niets te vrezen.
  Krijgt u de infectie toch, dan kunt u ze behandelen met een antischimmelcrème. Sommige crèmes zijn heel doeltreffend.
 • Het zogeheten zwembadgranuloom is een andere zeldzame infectie die veroorzaakt wordt door microbacteriën. Ze is te herkennen aan een roodbruine, soms wratachtige huidverkleuring, meestal op de knie. Het is chronische infectie: de plekken verdwijnen na een poos, maar ze komen altijd terug.
 • In heel uitzonderlijke gevallen ten slotte kunnen sommige mensen met een verhoogde gevoeligheid contacteczeem ontwikkelen. Simpelweg contact met water volstaat dan al om jeuk te veroorzaken. Voor alle duidelijkheid: deze infectie komt maar heel zelden voor.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 11/04/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2014 - 11h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Veiliger zwembaden? Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Minister Gosuin maakt zich nog steeds zorgen over de kwaliteit van de lucht in zwembaden. Na een één jaar durende studie worden maatregelen genomen om het chloorgehalte in zwembaden te verlagen.

Meer artikels