PUBLICITÉ

Hygiëne in het ziekenhuis: durf het aan te kaarten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 13/05/2013 - 18h41
-A +A

Over het algemeen zijn ziekenhuizen veilige plekken, en België heeft een uitstekende medische zorgverlening die kwalitatief veel beter is dan wat de grote meerderheid van de mensen mag ervaren. Maar er zijn dingen die beter kunnen, zonder al te veel moeite trouwens!


PUB

Verzorgend personeel wast niet genoeg zijn handen

Een Belgische studie heeft zopas aangetoond dat 36% van de professionele gezondheidswerkers in België de regels van de handhygiëne niet toepast. Dat is veel en vooral meer dan in de vorige studie van 2010.

Meer hygiëne tijdens sensibiliseringscampagnes
De verpleegkundigen houden zich over het algemeen beter aan de hygiëneregels dan de dokters, maar er is duidelijk nog veel werk aan de winkel. Uit de studie blijkt dat het medisch personeel vaker de handen wast als er net een sensibilisatiecampagne loopt, maar goede gewoonten zijn moeilijk aan te kweken. Ook al is men er zich ten volle van bewust dat handhygiëne belangrijk is om de overdracht van ziektes tijdens een ziekenhuisverblijf te voorkomen.

Patiënten kunnen hun verzorgers helpen

We zouden allemaal wel willen dat het medisch personeel perfect is, want het draagt een grote verantwoordelijkheid. Maar verzorgers blijven mensen. Sommige zijn minder nauwgezet dan andere. Soms zijn ze ook verstrooid. En er is ook altijd dat tijdgebrek en de stress waar ze de hele dag door tegen moeten opboksen.

Het heeft dan ook geen zin om ons als patiënten beledigd te voelen door dat gebrek aan handhygiëne. We kunnen beter iets doen! En patiënten kunnen dat, op een heel eenvoudige manier trouwens. Als u of iemand in uw familie opgenomen is in het ziekenhuis en u ziet dat een arts of verpleegkundige bepaalde zorgen wil verstrekken zonder zich eerst de handen te wassen, zeg dan iets. Zeg gewoon, zonder ook maar te oordelen: « Zou u niet uw handen wassen voor u dit doet? »

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 13/05/2013 - 18h41
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ