PUBLICITÉ

Hygiëne: de gulden middenweg

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/09/2005 - 00h00
-A +A

Onze handen zijn de belangrijkste "microbenverspreiders". Er bestaan wel degelijk regels om die onzichtbare vijanden te bestrijden, maar ze worden niet altijd nageleefd. Wie wast er systematisch zijn handen alvorens aan tafel te gaan en na elke sanitaire stop? Maar opgelet: ook overdreven hygiëne kan gevaarlijk zijn.

PUB

Netheid was aanvankelijk een morele verplichting, groeide dan uit tot sociale noodzaak en werd uiteindelijk een bron van plezier. In dertig jaar tijd zijn de uitgaven voor hygiëne verdubbeld. We dragen duizenden microben mee en leven ermee in evenwicht. Ze zijn blijvend "te gast" in onze keel, darmen, geslachtsorganen, huid en haar. Zolang we gezond zijn, kunnen ze geen kwaad, maar zodra onze afweer verzwakt, worden ze gevaarlijk.

Om infecties te voorkomen, moeten we systematisch onze handen wassen met water en zeep, en ze zorgvuldig afdrogen met een propere handdoek alvorens het eten klaar te maken, aan tafel te gaan en na naar het toilet te zijn geweest. We zitten echter nog veraf van die basisregel! Ofwel vertikken we het gewoon om ze te wassen, ofwel drogen we ze niet af ofwel stoppen we ze gewoon even in water zonder dat er zeep aan te pas komt.

En hoe zit het met de rest van ons lichaam? Ziehier enkele tips voor een propere huid:

  • De huid reinigen, betekent: de afvalstoffen aan de oppervlakte verwijderen: talg, zweet, schilfers (dode cellen) en stofdeeltjes. Wie niet sport, kan volstaan met een dagelijkse douche. Gebruik daarbij zeep, spoel u grondig af en droog u zorgvuldig af, vooral tussen de huidplooien en de tenen.
  • Neemt u liever een bad, hou het dan kort, vooral als u een zeer droge huid hebt. Lange baden vaker dan één dag op twee zijn te mijden.
  • Gebruik van vloeibare ontsmettende zeep is sterk af te raden, want hij schuurt de huid en doet ze uitdrogen.
  • Bij uw toilet kunt u ook een vochtinbrengende crème gebruiken, afhankelijk van hoe droog uw huid is.
  • Wat haarverzorging betreft: twee keer per week wassen is ideaal.

Met andere woorden: hygiëne is essentieel, maar overdaad schaadt. Hetzelfde geldt voor intieme hygiëne. De vaginale flora vormt een lokaal afweersysteem. Ze verwijderen met antiseptica, veroorzaakt irritatie en infecties. Vandaar dat u een klassiek toilet moet verkiezen met water en zeep, en goed moet spoelen, zonder meer.

Doekjes, doekjes en nog eens doekjes

Vandaag kun je zowat alles reinigen met doekjes: uw lichaam, uw baby, uw huis, uw huisdieren en zelfs uw planten. Vier op de tien gezinnen gebruiken ze. Ze lenen zich voor een snelle schoonmaakbeurt, maar komen veel duurder uit en leveren ook meer afval op. En de kans dat ze voor een betere hygiëne zorgen, is zeer klein…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/09/2005 - 00h00 De Artsenkrant, februari 2004
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gewone zeep is ruim voldoende Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Het heeft geen zin meer geld uit te geven voor een antibacteriële zeep. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat gewone zeep even goed is voor de dagelijkse hygiëne.

Douchegel is ook een schoonheidsproduct! Gepubliceerd op 16/08/2016 - 09h39

Vrij ongewoon tot niet zo lang geleden, maken douchegels tegenwoordig deel uit van onze dagelijkse gewoonten. Geparfumeerd, leuk, praktisch, ze zijn onmisbaar geworden voor onze dagelijkse hygiëne. Maar ze kunnen ook een bijkomende troef zijn voor on...

Vijf tips om de winter te trotseren Gepubliceerd op 04/02/2014 - 11h27

De winter komt eraan en die zal u allicht kwetsbaarder maken. Wapen u dus zodat u de koude, virussen, stress, vermoeidheid en zelfs de beruchte winterdepressie kunt trotseren . Vijf tips om gespaard te blijven van al die ongemakken. Op het menu: spor...

Meer artikels