PUBLICITÉ

Hygiëne: gruwelen van de elektrische handdrogers

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 14h44
-A +A

Onze handen wassen als we naar het toilet zijn gegaan, is een basisregel van hygiëne.
Maar wist u dat ook de manier waarop u uw handen droogt heel belangrijk is?

Enkele tips voor de juiste manier om de handen te drogen.

PUB

Onze handen drogen is heel belangrijk

Les nummer één: het drogen van de handen maakt integraal deel uit van de hygiëne. Ze wassen alleen volstaat niet!

Na het wassen blijven er namelijk nog bacteriën op onze handen zitten. En vocht maakt de overdracht van bacteriën veel makkelijker. Als we onze handen wassen maar niet afdrogen, kunnen we dus bacteriën overdragen.

Maar hoe moeten we dan onze handen drogen?

Dat is inderdaad de vraag. Er bestaan namelijk verschillende methodes. Thuis drogen we zo goed als allemaal onze handen af aan een handdoek, maar in openbare gebouwen hebben we vaak geen keuze.
Het gros van de gebouwen biedt papieren wegwerpdoekjes aan of elektrische handdrogers die – vaak warme – lucht blazen om te handen te drogen.

De studies zijn hier bijna allemaal unaniem: bacteriologisch gezien zijn elektrische handdrogers de slechtste oplossing!
Als u de keuze hebt, gaat u beter voor papieren wegwerpzakdoekjes en niet voor de elektrische handdroger, zeker niet in een periode dat er verkoudheden, griep en/of darminfecties in omloop zijn.

 

Waarom moeten we elektrische handdrogers mijden?

  • Handen drogen met warme lucht vergroot het aantal bacteriën op de handen, ook met nieuwe toestellen.
    Als we het toilet doorspoelen, spatten er namelijk heel fijne druppeltjes in het rond, soms meters ver. Er kunnen bacteriën in de druppeltjes zitten en als we een elektrische handdroger gebruiken, zullen die op onze handen terechtkomen.
  • Ook de toestellen zelf blazen trouwens bacteriën in het rond.
    Iemand die zijn handen droogt, zal zo bacteriën op zijn kleren krijgen en wordt zo een potentiële besmettingsbron voor de mensen om hem heen.
  • Het droogproces met een handdroger is bovendien veel minder efficiënt dan met papieren doekjes.
    Met een toestel vraagt het gemiddeld 40 seconden om de handen correct te drogen. Meestal doen we er maar de helft over. Het gevolg is dat we met halfnatte handen vertrekken en heel makkelijk bacteriën kunnen doorgeven.

 

En waar in het plaatje komen de nieuwe handdrogers?

Misschien bent u ze ook al tegengekomen, het nieuwe type van handdroger waar u uw handen in het toestel moet steken. Deze toestellen werken met de gefilterde lucht. Die is niet warm, maar koud en wordt in een hoog tempo geblazen.

Het sterke punt van deze toestellen is hun doeltreffendheid. Uw handen zijn er na ongeveer tien seconden mee droog.

Maar ook met deze nieuwe modellen neemt het aantal bacteriën op de handen tijdens het droogproces toe, al is het in mindere mate. De meeste van die toestellen zijn trouwens ontzettend luidruchtig (te vergelijken met een vrachtwagen die op drie meter afstand voorbijrijdt).

 

Zijn wegwerpdoekjes dé oplossing?
Als we alleen het aspect gezondheid nemen,  is dat inderdaad zo en zijn ze te verkiezen boven de handdrogers. We kunnen er namelijk na het wassen op korte tijd een maximum aantal bacteriën mee van de handen krijgen.

Maar ze hebben dan weer andere nadelen: ze zijn niet milieuvriendelijk, er is personeel nodig om ze te vervangen en de vuilnisbakjes weg te halen en als dat niet gebeurt worden die vuilnisbakjes heuse bacteriënhaarden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 14h44

Huang, C. et al., Mayo Clin Proc. Aug 2012; 87(8): 791–798. doi:  10.1016/j.mayocp.2012.02.019

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Handen drogen met hete lucht: ongezond? Geüpdatet op 03/03/2009 - 00h00

Wie na het wassen zijn handen droogt met hete lucht, zou meer kans lopen op bacteriële besmettingen dan wie papieren wegwerpdoekjes gebruikt. Een waarschijnlijke verklaring is dat de handen met hete lucht minder goed worden gedroogd.

Meer artikels