PUBLICITÉ

Hygiëne: goede manieren kunnen helpen...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/12/2005 - 00h00
-A +A

Niet spuwen op straat, de hand voor de mond brengen als we hoesten enz. Dergelijke goede manieren zijn noodzakelijk om de verspreiding van infecties te beperken. Toch gaan ze steeds meer verloren. Tijd om ze opnieuw in te voeren dus…

PUB

'Goede manieren' bleken indertijd doeltreffend tegen tuberculose. Sinds Pasteur weten we wat ziektekiemen zijn en hebben we geleerd om de verspreiding ervan te beperken. Enkele basisregels:

  • niet op straat spuwen;
  • de hand voor de mond brengen als we hoesten;
  • onze handen wassen voor het eten.
Die regels zijn even doeltreffend om de verspreiding van griep en heel wat andere infectieziekten tegen te gaan. Toch worden ze steeds minder toegepast, en da's echt jammer. Neem nu hoest. Als iemand hoest zonder zijn hand voor zijn mond te brengen, worden de virusdeeltjes tot op twee à drie meter verspreid door de minuscule speekseldruppeltjes die op die manier vrijkomen! En één enkel druppeltje volstaat om iemand te besmetten... Op straat spuwen, kan evenzeer infecties verspreiden. Stel dat u er onoplettend in trapt en thuis uw baby in uw armen neemt die op het tapijt kruipt... Uw handen wassen voor het eten is een uitstekende gewoonte die jammer genoeg volledig verloren aan het gaan is, of het nu in het gezin is, op het werk of op restaurant. Toch kan het heel wat gevallen van gastro-enteritis (maagdarmontsteking), bronchiolitis en andere verkoudheden voorkomen. Personen met griep, een verkoudheid of een maagontsteking doen er goed aan geen handen te schudden en anderen niet te omhelzen. Zeker niet als het om baby's en kwetsbare personen gaat. Het is ook aan te raden om wegwerpzakdoekjes te gebruiken als u uw neus snuit (en die slechts één keer te gebruiken!).

Hygiëne: een heel recent begrip

Hygiëne is een heel recent begrip. Wist u bijvoorbeeld dat de individuele vork pas dateert uit de 17de eeuw? Voordien aten de mensen gewoon met hun handen en snoten ze hun neus met hun vingers. Begin 20ste eeuw begonnen artsen hun handen te wassen. Speciale vuilnisbakken voor medische producten bestaan nog maar een tiental jaar. Toch moet er nog flink wat vooruitgang geboekt worden, zoals blijkt uit het probleem van de ziekenhuisinfecties. Hygiëne is een zaak van iedereen, zoveel is duidelijk. Want stel dat u de enige bent met een goede hygiëne, dan kunt u makkelijk besmet raken door anderen, terwijl u hen toch maar mooi beschermt tegen uw microben. Het is dus belangrijk om die regels bij te brengen aan kinderen, maar ook aan volwassenen die vergeten zijn dat hygiëne meer is dan een kwestie van elementaire beleefdheid. Hygiëne zal weer brandend actueel worden als we ooit getroffen worden door een vogelgrieppandemie. We kunnen dus maar beter proactief te werk gaan!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De juiste tactieken om griep te vermijden Gepubliceerd op 16/03/2016 - 11h39

Elk jaar dromen we ervan om te ontsnappen aan de griep! Ze houdt ons aan bed gekluisterd, bezorgt ons koortsaanvallen, en verzwakt ons gedurende enkele weken, zelfs als de symptomen voorbij zijn... Wat moet u weten om aan griep te ontsnappen, om ze n...

Meer artikels