PUBLICITÉ

Hydrateren loont

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/07/2003 - 00h00
-A +A

Zakjes voor orale rehydratatie zijn heel nuttig. Ze worden te weinig gebruikt, hoewel ze een efficiënte orale, preventieve en genezende behandeling vormen tegen uitdroging bij zuigelingen en jonge kinderen, iets wat wel eens voorkomt bij diarree en acute maag-darmontstekingen.

PUB

Bij acute diarree van zuigelingen en kleine kinderen is het grootste risico acute uitdroging, die kan al na enkele uren kan opduiken en complicaties en in de ergste gevallen zelfs zware neuropsychische gevolgen of, nog erger, de dood kan veroorzaken.In België worden jaarlijks bijna 10.000 kinderen tussen één maand en vijf jaar omwille van diarree opgenomen in het ziekenhuis. Uitdroging of diarree is bij kinderen jonger dan vijf jaar verantwoordelijk voor 45 tot 80 sterfgevallen per jaar, waarvan 75% vóór de leeftijd van één jaar.In de strijd tegen deze zware complicaties is de efficiëntie van rehydrateren door middel van orale rehydraterende oplossingen (ORO's), die het hydro-elektrolytische evenwicht proberen te herstellen en te behouden, reeds lang aangetoond. Nochtans worden ORO's te weinig gebruikt.

In de praktijk : Acute diarree herkennen

Vaker naar het toilet moeten (meer dan één keer per maaltijd), minder vaste stoelgang (hij wordt vloeibaar), vaak vergezeld van andere tekenen: koorts, geen eetlust, buikpijn (de baby weent en spartelt tijdens de maaltijden), braken.Er zijn een aantal aanwijzingen die uw aandacht moeten trekken:

  • de baby heeft dorst;
  • hij braakt zodra hij te drinken of te eten krijgen;
  • hij heeft meer dan één keer per vier uren stoelgang;
  • zijn luiers zijn droog of amper nat;
  • er zit bloed in zijn stoelgang;
  • zijn ogen staan diep;
  • hij is slaperig.

Wat kan u doen?

In het medicijnkastje steeds ORO's bewaren, zodat u de behandeling kan starten zodra de diarree begint.Raadpleeg uw arts. Die zal uw kind wegen en zo het eventuele gewichtsverlies berekenen.Als er tekenen zijn dat het een ernstige vorm betreft, kan het zijn dat u naar de dienst spoedgevallen moet. Acute diarree is heel besmettelijk: was vóór en na de verzorging, het verschonen en de voedingen de handen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/07/2003 - 00h00 Persbericht van het Franse ministerie van Gezondheid, 24 juni 2003; www.sante.gouv.fr/htm/actu/sro/dossier.htm.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acute diarree bij kinderen: let op dehydratie! Geüpdatet op 17/08/2009 - 00h00

Veelvoorkomend bij zeer kleine kinderen, vereist diarree gewoonlijk geen speciale therapeutische behandeling. Dat betekent echter niet dat we diarree mogen onderschatten: blijf waakzaam, onder meer om dehydratie (uitdroging) te voorkomen.

Meer artikels