PUBLICITÉ

Hyaluronzuur in borsten: geen goed idee…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/03/2017 - 14h00
-A +A

Het inspuiten van hyaluronzuur in borsten werd als een alternatief voor borstprothesen voorgesteld toen het middel op de markt kwam. Intussen is het in Frankrijk verboden. In België mag het wel nog worden gebruikt. Al is het af te raden.

PUB

Nut van hyaluronzuur in borsten.

Op het eerste gezicht lijkt het inspuiten van hyaluronzuur in borsten in plaats van het inplanten van een borstprothese voordelen te hebben. De textuur van de borsten verandert maar weinig en – veel belangrijker - hyaluronzuur lost op en verdwijnt na een poosje. Daardoor worden de problemen vermeden die prothesen na verloop van tijd kunnen meebrengen, zoals perforatie en capsulevorming rond de prothese met verharding als gevolg. Het inspuiten van hyaluronzuur is technisch bovendien veel eenvoudiger dan het plaatsen van een prothese. Er is geen volledige verdoving nodig en de ingreep kan plaatsvinden in de praktijk van een huisarts.

 

Wat zijn de nadelen van hyaluronzuur?

  • Het is een bijzonder dure oplossing, omdat er grote volumes hyaluronzuur moeten worden ingespoten. Normaal wordt dit middel gebruikt om gezichtsrimpels op te vullen. In dat geval zijn er maar enkele kubieke millimeters nodig.
  • Het maximale volume dat mag worden ingespoten, ligt toch nog veel lager dan wat bij een prothese wordt gebruikt. De borstvergroting zal dus beperkt blijven.
  • Het product zit niet vast zoals dat het geval is met siliconen in een prothese. Het kan zich dus overal in de borsten verspreiden. Volgens de op dit moment beschikbare informatie is dat zonder gevaar, maar borsten blijven een kwetsbaar orgaan met een hoog risico op kanker. Zomaar een stof in de borsten verspreiden, moet goed overwogen worden.
  • En aangezien hyaluronzuur oplost, zouden de injecties zowat om de zes maanden herhaald moeten worden. De kosten blijven dus terugkomen, jaar na jaar.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/10/2011 - 14h43 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/03/2017 - 14h00

Dr. Denis Goldschmidt, gewezen voorzitter van de Royal Belgian Society for Plastic Surgery

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Anti-aging skinboosters geven opnieuw pit! Geüpdatet op 17/02/2014 - 10h09

Skinboosters willen het gezicht op een zachte manier verjongen en weer een stralende look geven. Bij deze weinig invasieve esthetische techniek worden heel kleine injecties van lichtjes vernet hyaluronzuur gegeven. Die zijn niet bedoeld om meer volum...

Meer artikels