Dementie als onderdeel van een uitgebreide degeneratie van de hersenen. De ziekte van Huntington wordt via een enkel autosomaal dominant gen overgeërfd. Het dementiesyndroom wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van multipele cognitieve stoornissen die zichtbaar worden door:
(1) geheugenstoornissen (verminderd vermogen nieuwe informatie te leren of zich eerder geleerde informatie te herinneren);
(2) een (of meer) van de volgende cognitieve stoornissen:
- afasie (taalstoornis);
- apraxie (verminderd vermogen motorische handelingen uit te voeren ondanks intacte motorische functies);
- agnosie (onvermogen objecten te herkennen of thuis te brengen ondanks intacte sensorische functies);
- stoornis in uitvoerende functies (dat wil zeggen plannen maken, organiseren, logische gevolgtrekkingen maken, abstraheren).
Deze cognitieve stoornissen veroorzaken elk een wezenlijke beperking in het sociaal of beroepsmatig functioneren en betekenen een duidelijke beperking ten opzichte van het vroegere niveau van functioneren. Het beloop wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin en progressieve cognitieve achteruitgang. Typerend is het manifest worden van de symptomen in het derde en vierde decennium, en de incidentie is waarschijnlijk gelijk over de seksen verdeeld. In een deel van de gevallen, kunnen de vroegste symptomen bestaan uit depressie, angsten, of een duidelijk paranoïde stoornis, vergezeld van persoonlijkheidsveranderingen. De progressie is langzaam en leidt gewoonlijk in tien tot vijftien jaar tot de dood.
Alcohol veroorzaakt stoornissen van de cognitieve functies die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de progressieve desocialisering van personen die verslaafd zijn aan alcohol. Het desinhiberend (of ontremmend) effect van alcohol heeft ook een ste...
In het begin van de herfst wordt klassiek een werelddag voor de geestelijke gezondheid gehouden. Een dag volstaat niet om de behandeling van patiënten met dementie of andere stoornissen grondig te veranderen, maar biedt toch de mogelijkheid om de boo...
De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?
Diabetes is een bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar wat de precieze impact van diabetes is op de veroudering van de hersenen was nog niet honderd procent duidelijk. Nu dus wel.