PUBLICITÉ

Huntington-dementie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Dementie als onderdeel van een uitgebreide degeneratie van de hersenen. De ziekte van Huntington wordt via een enkel autosomaal dominant gen overgeërfd. Het dementiesyndroom wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van multipele cognitieve stoornissen die zichtbaar worden door:
(1) geheugenstoornissen (verminderd vermogen nieuwe informatie te leren of zich eerder geleerde informatie te herinneren);
(2) een (of meer) van de volgende cognitieve stoornissen:
- afasie (taalstoornis);
- apraxie (verminderd vermogen motorische handelingen uit te voeren ondanks intacte motorische functies);
- agnosie (onvermogen objecten te herkennen of thuis te brengen ondanks intacte sensorische functies);
- stoornis in uitvoerende functies (dat wil zeggen plannen maken, organiseren, logische gevolgtrekkingen maken, abstraheren).
Deze cognitieve stoornissen veroorzaken elk een wezenlijke beperking in het sociaal of beroepsmatig functioneren en betekenen een duidelijke beperking ten opzichte van het vroegere niveau van functioneren. Het beloop wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin en progressieve cognitieve achteruitgang. Typerend is het manifest worden van de symptomen in het derde en vierde decennium, en de incidentie is waarschijnlijk gelijk over de seksen verdeeld. In een deel van de gevallen, kunnen de vroegste symptomen bestaan uit depressie, angsten, of een duidelijk paranoïde stoornis, vergezeld van persoonlijkheidsveranderingen. De progressie is langzaam en leidt gewoonlijk in tien tot vijftien jaar tot de dood.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het gevaarlijke desinhiberend effect van alcohol Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Alcohol veroorzaakt stoornissen van de cognitieve functies die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de progressieve desocialisering van personen die verslaafd zijn aan alcohol. Het desinhiberend (of ontremmend) effect van alcohol heeft ook een ste...

Hoe verloopt de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 11/10/2016 - 17h13

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich op sluipende wijze. De cognitieve klachten en gedragsstoornissen nemen geleidelijk aan toe, maar ze verschillen van de ene persoon tot de andere. Wat zijn de verschillende fases in het verloop van deze ziekte?

Diabetes is schadelijk voor uw hersenen Geüpdatet op 12/12/2014 - 16h42

Diabetes is een bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar wat de precieze impact van diabetes is op de veroudering van de hersenen was nog niet honderd procent duidelijk. Nu dus wel.

Meer artikels