PUBLICITÉ

Hulpmiddeltjes tegen slechte adem

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/04/2014 - 12h59
-A +A

Er zijn tientallen mogelijke oorzaken voor een slechte adem. Gelukkig bestaan er ook heel veel en vaak ook heel eenvoudige middeltjes om ervan af te raken.

PUB

Wat is de oorzaak van een slechte adem (of halitose)?

De duizenden bacteriën die in onze mond floreren, produceren afvalstoffen die onaangename geuren (zwavelgeuren) kunnen verspreiden en tot de vorming van tandplaque kunnen leiden. Deze geuren zijn te onderscheiden van de voorbijgaande geur die sommige voedingsstoffen afgeven (uien, kaas…).

Maar overdadig gebruik van alcohol, een gebrekkige mond- en tandhygiëne, een ontsteking van het tandvlees, sommige ziekten en geneesmiddelen (antidepressiva, antihistaminica, slaapmiddelen, geneesmiddelen tegen artritis, hoge bloeddruk…) en alle andere dingen die bijdragen tot een droge mond, kunnen soms leiden tot slechte adem.

De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem ontwikkelen zich namelijk gemakkelijker in een droog milieu.

Wat te doen tegen een slechte adem?

Bij een lichte tot matige slechte adem zonder aanwijsbare oorzaak zijn verschillende pistes te volgen om uit te zoeken hoe de adem kan worden verbeterd. Uiteraard moet de mond- en tand-hygiëne onberispelijk zijn (tanden poetsen na elke maaltijd, tandfloss, tandspoelingen, jaarlijkse controle door de tandarts).

  • Drink voldoende en regelmatig water in de loop van de dag. Op die manier lost u het probleem van de droge mond op en schakelt u een deel van de bacteriën uit die de onaangename geur kunnen veroorzaken.
  • Vergroot uw speekselproductie tijdens de dag. Dat kan bijvoorbeeld met kauwgum, maar kies er dan wel zonder suiker.
  • Gebruik planten en eetwaren met natuurlijke antibacteriële, ontsmettende en geuren neutraliserende stoffen. Eet bijvoorbeeld verse peterselie (bevat veel chlorofyl, een bacteriedodende stof). Of kauw op een kruidnagel, een kaneelstaafje, venkelzaadjes, anijszaadjes, kardemom of dille. Gebruik etherische oliën in mondspoelingen en gorgeldrankjes (warme), of doe een druppeltje rechtstreeks op uw tandenborstel of tong: pepermunt, citroen, rozemarijn, theeboomolie…
  • Gebruik een tongschraper. Als u dat niet in huis hebt, kunt u dat ook met uw tanden doen of met een klein lepeltje. U kunt uw tong ook met een tandenborstel schrobben (profiteer ervan om ook uw gehemelte en de binnenkant van uw wangen te schrobben).
  • Ontsmetten is de boodschap: gebruik een tandpasta met essentiële olie van de theeboom (concentratie lager dan 0,2%), maak uw tandenborstel schoon in wat waterstofperoxide (spoel hem daarna grondig voor u hem opnieuw gebruikt) en vervang uw tandenborstel om de twee tot drie maanden.
  • Mijd bij mondspoelingenproducten die alcohol bevatten. Ze drogen de mond uit en verergeren het probleem van de slechte adem alleen maar. Wees doorgaans heel voorzichtig met de in de handel te verkrijgen producten (mijd alle producten met alcohol en suiker) en vraag uw tandarts liever om raad.
  • Sla geen maaltijden over. Hoe langer u met een lege maag rondloopt, hoe meer uw mond uitdroogt en hoe sneller de bacteriën zich gaan vermeerderen (vandaar dat een slechte adem typisch is bij het opstaan).
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/04/2014 - 12h59

"1001 remèdes maison, des solutions simples pour une bonne santé au quotidien", Uittreksel uit Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen paniek bij halitose of onfrisse adem! Gepubliceerd op 12/05/2015 - 11h51

Niets is zo onaangenaam als een slechte adem . Het probleem kan zich ontwikkelen tot een echte lijdensweg, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. Toch hoeft u niet te panikeren. Enkele trucjes en eenvoudige maatregelen volstaan al om uw mond een nieu...

Een onfrisse adem? Schraap je tong! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 13h00

Om een slechte of onfrisse adem te vermijden, moet je er een correcte mond- en tandhygiëne op nahouden, maar ook het tongschrapen wordt aanbevolen. Hoe moet je dat doen en waarom?

Een persoon op de twee heeft een slechte adem Geüpdatet op 23/01/2007 - 00h00

Een slechte adem of halitose zoals professionelen het noemen, komt erg vaak voor en is de beweegreden voor heel wat consultaties. Er zijn veel factoren die een slechte adem kunnen veroorzaken, van mondhygiëne tot en met tandaandoeningen en andere zie...

Meer artikels