PUBLICITÉ

Huiskat: hoe bereid ik ze voor op de vrijheid?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/05/2011 - 15h58
-A +A

Een kat de vrijheid geven die altijd binnen heeft gewoond, is niet zonder risico’s. Toch loont het de moeite als u er de kans toe hebt. Uw kat zal er zich beter door voelen en ze krijgt ook veel meer bewegingsruimte! Deze tips kunnen uw kat op weg helpen naar meer zelfstandigheid.

PUB

Nieuw territorium

Onze huiskatten zijn om praktische redenen vaak binnenhuiskatten, zeker in stedelijk gebieden. Veel katten hebben nog nooit contact gehad met de buitenwereld. Maar bij een verhuizing, bij de adoptie van een buitenkat of bij een langere vakantieperiode op het platteland, moet een kat soms haar vaste, besloten en ook beperkte territorium verlaten en komt ze plots in de natuur terecht. Katten zijn dieren die er een territorium op na houden. Zo gauw u de deur open doet of een kattenluikje hebt geplaatst, zal ze haar nieuwe territorium gaan verkennen en ook uitbreiden. Deze manier van leven staat dichter bij haar fysiologische behoeften. Ze zal op verkenning kunnen gaan, jagen, contact hebben met soortgenoten…

Eerst beschermen

Voor u uw kat de ultieme vrijheid schenkt, moet u haar wel beschermen tegen een aantal heel besmettelijke virussen die ze bij contact met soortgenoten kan oplopen. Als uw kat nog nooit is ingeënt, moet u eerst twee vaccinspuitjes laten zetten met een maand ertussenin. Dan pas is ze volledig beschermd. Sterilisatie is ook absoluut nodig, enerzijds om de overbevolking van katten tegen te gaan (want er zijn er al heel wat in onze steden) en anderzijds om haar te beschermen tegen het FIV-virus (feline immuundeficiëntie-virus). Daarvoor bestaat namelijk geen vaccin. Het virus wordt overgedragen via de voortplanting of via wonden opgelopen bij het vechten. Ook bescherming tegen vlooien is aangeraden.
Zorg ook dat uw kat duidelijk geïdentificeerd kan worden via een elektronische chip en een halsband met een plaatje waarin uw telefoonnummer is gegraveerd. Als uw kat vastzit in een eigendom of gekwetst is en door iemand anders gevonden wordt, kunt u op die manier snel op de hoogte worden gebracht.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/05/2011 - 15h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom is uw kat agressief? Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Uw kat krijgt alle aandacht die ze maar nodig heeft en toch bijt en krabt ze u? De eerste stap naar verzoening met uw poes is proberen achter de oorzaak van haar agressiviteit te komen.

Water voor uw kat! Geüpdatet op 27/11/2007 - 00h00

Uw kat heeft absoluut water nodig om te leven. Haar lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water en om haar waterhuishouding in stand te houden moet ze onbeperkt kunnen drinken.

FIV: aids bij katten Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedrage...

Meer artikels