PUBLICITÉ

Huishonden en -katten: als ze onze gezondheid bedreigen (2)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/11/2005 - 00h00
-A +A

Ontworm uw honden en katten regelmatig en vergeet niet uw handen te wassen telkens wanneer u tijd met hen heeft doorgebracht! Uw beschermelingen kunnen u namelijk wormen en protozoa bezorgen.

PUB

Platte wormen

Ecchinococcus granulosus is een worm die via het eten van besmet varkens- of rundsvlees op de hond wordt overgebracht. De hond scheidt de eitjes via de ontlasting uit en is zelf niet ziek. Maar als de mens ze via de mond naar binnen krijgt, tast deze parasiet met name de lever, de longen, de nieren en de hersenen aan, waar hij cysten veroorzaakt! Een andere ecchinococcus, de multilocularis kan door rode vossen en minder vaak door onze honden en katten op de mens worden overgebracht. De eitjes worden via de ontlasting uitgescheiden en veroorzaken zeer ernstige nierletsels bij de mens. Ten slotte wordt de dipylidium vooral via vlooien op honden en katten overgebracht; hij veroorzaakt jeuk ter hoogte van de anus. De mens wordt besmet als hij een vlo of larve van de parasiet binnen krijgt nadat hij door een hond werd gelikt.

Spoelwormen

Bijna 100% van de pups zijn besmet met de toxocara canis-worm via de placenta van hun moeder of door inslikken van de eitjes van deze worm en 65% van de kittens zijn besmet met de toxocara cati-worm via de melk van hun moeder. Als een mens de eitjes van deze worm per ongeluk via handen die bevuild zijn door uitwerpselen van honden of minder vaak van katten binnen krijgt, wordt hij meestal besmet zonder dat er symptomen optreden en waarvan hij spontaan geneest. De larven van deze eitjes kunnen zich echter in de lever, de milt, de longen of de ogen nestelen en een medische behandeling vereisen.Veel minder vaak komt het voor dat de dirofilaria de mens besmet. Deze parasiet wordt door bepaalde muggen die in het Middellandse Zeegebied leven op honden overgebracht. Hij nestelt zich via de bloedbaan in het hart en kan ernstige hartproblemen veroorzaken.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ