PUBLICITÉ

Huishonden en -katten: als ze onze gezondheid bedreigen (1)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 01/11/2005 - 00h00
-A +A

Als we ons huis met een hond of kat delen, moeten we enkele hygiënische regels in acht nemen. Onze kleine beschermelingen kunnen ons namelijk bacteriën en schimmels overdragen die de oorzaak zijn van min of meer ernstige ziekten.

PUB

Bacteriën

Bacteriën zijn met het blote oog onzichtbare organismen. Hoewel bepaalde onder hen noodzakelijk zijn om te overleven (zoals deze die de darmflora vormen), veroorzaken andere ziekten. Dat is het geval voor de bartonellabacterie, die verantwoordelijk is voor de kattenkrabziekte. Deze meestal goedaardige ziekte uit zich in het verschijnen van een huidletseltje 3 tot 10 dagen na een krab of beet van een kat. 3 dagen tot 3 maanden later kan een zwelling van de klieren in de buurt van de gekwetste zone optreden. Minder vaak kan de kat ons ook de bacterie Francisella tularensis overdragen, die zich in het bloed vermenigvuldigt en een ernstige ziekte veroorzaakt: tularemie. Katten lopen de infectie meestal op na het eten van besmet schapen- of varkensvlees, maar mensen worden meestal geïnfecteerd door een beet van een besmette teek. Sommige teken zijn ook drager van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, waar u net als uw hond het slachtoffer van kunt worden. De symptomen van een besmette hond zijn manken, koorts, verminderde eetlust en lusteloosheid. Een andere bacterie die in de urine van besmette honden voorkomt, veroorzaakt leptospirose. Zieke honden hebben ernstige letsels aan nieren en lever. Elk contact met de urine van deze honden kan de ziekte bij de mens veroorzaken. Ook tetanos wordt veroorzaakt door een bacterie die honden en katten ons via een diepe wonde (beet, krab) kunnen overdragen.Ten slotte veroorzaken de salmonella-, yersinia- en campylobacterbacteriën besmettelijke spijsverteringsproblemen bij onze honden en katten.

Schimmels

Aspergillose is een ziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel die de neusholtes en de sinussen van de hond infecteert en zich uit in neusbloedingen.Een andere schimmel, die histoplasmose veroorzaakt, besmet de longen en gaat vervolgens in de bloedbaan om zich overal in het lichaam te verspreiden. Bij honden en katten veroorzaakt deze ziekte vooral gewichtsverlies, chronische hoest, ademhalingsmoeilijkheden, aanhoudende diarree, oogproblemen, letsels aan de lever en de milt. Deze twee ziekten worden via de lucht overgedragen en kunnen de mens besmetten. Tinea wordt ten slotte veroorzaakt door een schimmel die zich op de huid van honden en katten vermenigvuldigt en haarverlies veroorzaakt. Deze ziekte is besmettelijk en kan bij de mens huidletsels veroorzaken.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 01/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw huisdieren tegen hondsdolheid! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is een ziekte die vaak dodelijk is en die overgedragen wordt via speeksel van een besmet dier. Door uw hond of kat te laten vaccineren, kunt u hem of haar beschermen tegen hondsdolheid.

Meer artikels