PUBLICITÉ

Huisdieren zijn gezond!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 27/04/2017 - 14h56
-A +A

Trouw, altijd beschikbaar, nooit kwaad... Honden, katten en andere vogels maken de helft van de gezinnen gelukkig. Maar wist u ook dat ze ons niet alleen affectie en vreugde bezorgen, maar ook waken over onze gezondheid?

PUB

U bent verslingerd aan Odysseus, de prachtige spaniël waarop het hele gezin zo dol is, aan Nigra, uw geliefde kattin, of aan Titi, die prachtige oranje kanarie die sinds kort uw ochtendritueel opluistert? U hebt gelijk! Het zijn niet alleen ideale gezelschapsdieren, ze hebben bovendien ook gunstige effecten op de gezondheid. Dat geldt niet alleen voor blindengeleidehonden. Veel dokters staan positief tegenover gezelschapsdieren, ook in ziekenhuizen!

Zes minuten strelen om de bloeddruk te doen dalen

Met reden! Hebt u een hoge bloeddruk? Volgens professor Friedman (universiteit van New York) daalt uw bloeddruk systematisch als u zes minuten uw hond of kat streelt, of een kwartiertje naar een aquarium kijkt. Beter nog: alleen al de aanwezigheid van huisdieren volstaat om de kans op cardiovasculaire accidenten te doen dalen, omdat ze vermijden dat onze bloeddruk plots de hoogte ingaat (onder meer bij stress).

Resultaat: diegenen onder ons die na hun zeventigste een huisdier nemen, hebben dezelfde bloeddruk als hun kleindochters (dat blijkt uit studies aan de universiteit van Buffalo in de Verenigde Staten)! En dat is nog niet alles: huisdieren zouden ons ook een depressie besparen. Zo luidt in elk geval de conclusie van Amerikaanse onderzoeken waaruit blijkt dat eigenaars van honden en katten die tegelijk ook aids-patiënt zijn, minder kans lopen op depressie.

Honden en katten houden ons moreel hoog

Maar is dat al bij al niet perfect logisch? We kennen de resultaten van een andere Amerikaanse studie waaruit blijkt dat lichamelijk gehandicapten gelukkiger zijn, meer zelfrespect hebben en kunnen rekenen op een uitgebreider vrienden- en kennissenkring als ze een huisdier hebben! Het staat ook vast dat mensen met een huisdier beter bestand zijn tegen tegenslagen, minder vaak naar de dokter stappen en hun dagelijkse activiteiten vlotter uitvoeren.

Waarom? Omdat een dier verzorgen dat jou graag heeft, het leven meer zin geeft. Dat verklaart waarom sommige gezondheidsprofessionals een rotsvast vertrouwen hebben in therapie met dieren.

Initialement publié par Sophie Raynaud, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 06/01/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 27/04/2017 - 14h56

Vivre Plus, nr. 22

McConnell, AR. et al.,  2011 Dec;101(6):1239-52. doi: 10.1037/a0024506. Epub 2011 Jul 4.
 

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Meer artikels