PUBLICITÉ

Huidverzorging en hormoonontregelende stoffen: u kunt er iets aan doen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/05/2016 - 14h01
-A +A

Hormoonontregelaars zitten in alles en nog wat en soms hebben we het gevoel dat we er niets kunnen aan doen. Een nieuwe studie toont aan dat dit niet klopt. Hoe kunt u de hoeveelheid hormoonontregelaars waaraan u bent blootgesteld verminderen?

PUB

We kunnen de hoeveelheid hormoonontregelaars in ons bloed verminderen!

Hormoonontregelaars zitten zowat overal in. Ons voedsel, onze huishoudproducten en onze cosmetische producten bulken ervan. Voor veel mensen is dat onthutsend en vooral ontmoedigend nieuws: het lijkt wel of we er ons niet tegen kunnen wapenen, tenzij we onze leefstijl drastisch veranderen. Maar een nieuwe studie die is verricht bij adolescenten toont aan dat we de hoeveelheid hormoonontregelaars in ons bloed wel degelijk kunnen verminderen.

In de studie kregen Amerikaanse tienermeisjes de vraag om drie dagen lang hun gewoontes rond het gebruik van cosmetica te veranderen. Ze kregen producten zonder hormoonontregelende stoffen (ftalaten, parabenen, triclosan en oxybenzone). Voor en na het experiment werd de concentratie hormoonontregelende stoffen in het lichaam van de meisjes via een urinetest gemeten.

Het resultaat: er werd een reële daling vastgesteld: -27% voor diëthylftalaat (een weekmaker), -44% voor parabenen en -36% voor triclosan. En dat al na drie dagen!

Ga voor cosmetische producten met minder hormoonontregelaars

Het loont dus de moeite om voortaan cosmetische producten te gebruiken die minder of zelfs  helemaal geen hormoonontregelaars bevatten. Het vraagt wel wat moeite om al die vreemde namen op de etiketten te ontcijferen en te vergelijken, maar het kan! U vindt hier een artikel met een opsomming van alle te mijden allergieopwekkende, irriterende of hormoonontregelende stoffen in cosmetische producten.

Let wel: heel wat producten die verkocht worden met het label ‘natuurlijk’ of ‘hypo-allergeen’ bevatten toch hormoonontregelende stoffen. Misschien moet u dus na het lezen van de etiketten van winkel veranderen om u te bevoorraden en koopt u uw producten voortaan niet meer in een grootwarenhuis of parfumeriezaak, maar in de biowinkel! De prijzen liggen er doorgaans iets hoger; surf wat op het internet, soms zijn er goede spullen te vinden.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/05/2016 - 14h01

Harley, KG et al., Environ Health Perspect. 2016 Mar 7. [Epub ahead of print]

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is nagellak ongezond? Gepubliceerd op 04/05/2017 - 14h33

Karmijnrood, felroze, oranje of zelfs blauw, groen en zwart … Nagellak is er tegenwoordig in alle mogelijke kleuren. Veel vrouwen houden van nagellak, maar het product bevat toxische stoffen . Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commiss...

Cosmetica: welke stoffen moet u mijden? Geüpdatet op 10/06/2013 - 14h40

Parabenen, aluminium, alcohol, formaldehyde, enz. kunnen allergieën, irritatie en zelfs kanker veroorzaken. Toch komen ze algemeen voor in uw cosmetica. Hoe moet u de etiketten ontcijferen en de onbetrouwbare stoffen opsporen? Volg onze tips!

Eczeem: wat kan de jeuk verzachten? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Er bestaan twee types eczeem, maar allebei manifesteren ze zich door rode plekken, jeuk en een gezwollen huid. Atopisch eczeem is erfelijk en treedt vooral in de kinderjaren op. Maar iedereen kan in feite last krijgen van deze huidontsteking. Hierond...

Meer artikels