PUBLICITÉ

Huidtumoren: loopt uw hond gevaar?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/06/2013 - 17h46
-A +A

Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te kunnen bepalen.

PUB

Het risico inschatten

Wanneer de huid van uw hond een tumor vertoont, moet meestal een biopsie worden genomen of moet een excisie worden gedaan om het weefsel onder de microscoop te kunnen bekijken. Het is namelijk van cruciaal belang dat men weet welk weefsel het is en of het goed- of kwaadaardig is zodat een eventuele behandeling kan worden gestart en het risico dat de hond loopt, kan worden ingeschat.

Een goedaardige tumor wordt gekenmerkt door het feit dat hij geen uitzaaiingen veroorzaakt en de omliggende weefsels niet aantast, in tegenstelling tot de kwaadaardige tumor die uitzaaiingen veroorzaakt die andere organen aantast, zoals de lever, de longen, de klieren en het leven van uw vriend kan beëindigen. Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld en de behandeling wordt gestart, hoe groter de kansen op genezing zijn.

Goedaardige tumoren

Papilloom
Een voorbeeld van een goedaardige tumor is het papilloom, dat vaak een virale oorzaak heeft. Bij jonge honden gaan deze tumoren meestal spontaan weg en is er geen behandeling nodig.

Lipoom, basalioom, histiocytoom... goedaardige knobbeltjes
Hetzelfde geldt voor het histiocytoom: dit is een goedaardig knobbeltje op de kop of de poten van jonge honden.

Een lipoom is dan weer een opeenstapeling van vetweefsel, dat vaak voorkomt bij oudere obese teefjes. Om het risico van recidief te beperken moet een dieet worden gestart.

Een basalioom is een tumor van de cellen aan de basis van de opperhuid, die vooral op de kop of de rug van poedels of cockerspaniëls voorkomt. Al deze goedaardige tumoren kunnen heelkundig worden verwijderd als ze groeien of de hond hinderen.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 25/10/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/06/2013 - 17h46
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borsttumoren bij teven en poezen Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h11

Vrouwelijke honden en katten krijgen vaak te maken met borsttumoren. Bij honden maken die 25 tot 50% van de tumoren uit. Toch kunt u uw trouwe viervoeter beschermen door haar vroegtijdig te laten steriliseren.

De anale klieren van de hond Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Uw hond wrijft voortdurend met zijn achterste tegen de grond, likt vaak aan zijn anus of heeft pijn als hij zijn gevoeg doet? Laat dan zijn anale klieren onderzoeken door uw veearts: misschien moeten ze wel geledigd worden.

Honden en katten: let op de zon! Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Hoewel de zon zeer gewaardeerd wordt door de meesten onder ons, weet tegenwoordig iedereen dat een overdreven blootstelling aan de zon rampzalige gevolgen kan hebben voor de huid en kan leiden tot de ontwikkeling van dikwijls kwaadaardige tumoren. En...

Meer artikels