Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te kunnen bepalen.

Het risico inschatten
Wanneer de huid van uw hond een tumor vertoont, moet meestal een biopsie worden genomen of moet een excisie worden gedaan om het weefsel onder de microscoop te kunnen bekijken. Het is namelijk van cruciaal belang dat men weet welk weefsel het is en of het goed- of kwaadaardig is zodat een eventuele behandeling kan worden gestart en het risico dat de hond loopt, kan worden ingeschat.
Een goedaardige tumor wordt gekenmerkt door het feit dat hij geen uitzaaiingen veroorzaakt en de omliggende weefsels niet aantast, in tegenstelling tot de kwaadaardige tumor die uitzaaiingen veroorzaakt die andere organen aantast, zoals de lever, de longen, de klieren en het leven van uw vriend kan beëindigen. Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld en de behandeling wordt gestart, hoe groter de kansen op genezing zijn.
Goedaardige tumoren
Papilloom
Een voorbeeld van een goedaardige tumor is het papilloom, dat vaak een virale oorzaak heeft. Bij jonge honden gaan deze tumoren meestal spontaan weg en is er geen behandeling nodig.
Lipoom, basalioom, histiocytoom... goedaardige knobbeltjes
Hetzelfde geldt voor het histiocytoom: dit is een goedaardig knobbeltje op de kop of de poten van jonge honden.
Een lipoom is dan weer een opeenstapeling van vetweefsel, dat vaak voorkomt bij oudere obese teefjes. Om het risico van recidief te beperken moet een dieet worden gestart.
Een basalioom is een tumor van de cellen aan de basis van de opperhuid, die vooral op de kop of de rug van poedels of cockerspaniëls voorkomt. Al deze goedaardige tumoren kunnen heelkundig worden verwijderd als ze groeien of de hond hinderen.