PUBLICITÉ

Huidschimmelinfecties: de valstrikken van de zomer

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 12/08/2003 - 00h00
-A +A

Huidschimmelinfecties (mycosen) worden veroorzaakt door microscopische schimmels. Ze zijn meestal onschuldig, ook al veroorzaken ze veel last, zowel in esthetisch opzicht als door de hevige jeuk. Ze kunnen alle lichaamsdelen treffen, met een voorkeur voor warme en vochtige zones, zoals de voeten en de huidplooien. Deze oppervlakkige schimmelinfecties kunnen meestal goed verzorgd worden, op voorwaarde dat men de behandeling correct en voldoende lang toepast. Hygiënevoorzorgen zijn essentieel om recidives te vermijden.

PUB

's Zomers gaat u wellicht graag pootjebaden in zee of een duik nemen in het zwembad. Jammer genoeg wordt uw vakantie soms gedeeltelijk verpest door een huidschimmelinfectie. Die wordt veroorzaakt door microscopische schimmels die zich ontwikkelen in de oppervlaktelaag van de huid. Ze wordt meestal bevorderd door warmte, vochtigheid en transpiratie, en komt dan ook vaker voor 's zomers.

De verantwoordelijke schimmels, dermatofyten of gisten?

De boosdoeners kunnen twee soorten schimmels zijn: dermatofyten, die overgebracht worden door een besmet dier, een besmette persoon of via een vochtige ondergrond, en gisten (vooral Candida), die van nature aanwezig zijn in het lichaam en in bepaalde omstandigheden (vochtigheid, stress, het nemen van geneesmiddelen enz.) een infectie kunnen veroorzaken. De typische symptomen van een schimmelinfectie zijn: lokale roodheid, jeuk en huidschilfers. Bij Candida verschijnen er veeleer witte puistjes rond een sijpelende zone.

Een schimmelinfectie herkennen naargelang de plaats

Eén van de meest voorkomende schimmelinfecties is een voetinfectie. Ze gaat gepaard met hevige jeuk en kloven tussen de tenen, met witte schilfers. Het gaat hier om de zogenaamde atletenvoet, waarvan alleen de naam flatterend is! Ze wordt bevorderd door transpiratie, verweking en het dragen van gesloten rubberen schoenen. De besmetting kan gebeuren via de ondergrond van het strand of het zwembad. In de huidplooien, onder de borsten of tussen de dijen gaat het vooral om candidiasis, met als symptomen: rode uitslag met een branderig gevoel, jeuk, witachtige afzettingen en uitsijpelend vocht uit de huidplooi. "Herpes simplex" wordt veroorzaakt door contact met een hond of kat en treft meestal de armen of het gezicht. Deze schimmelinfectie, die niets te maken heeft met het herpesvirus, uit zich door rode, ringvormige plekken die geleidelijk groter worden. "Eczeem marginatum van Hebra" komt vooral voor bij mannen en treft de bovenkant van de dijen. Er verschijnen rode vlekken tussen de dijen en de balzak die zich uitbreiden naar de lies en hevig jeuken. "Pityriasis versicolor" is een zeer vaak voorkomende mycose die veroorzaakt wordt door een gist die van nature bij iedereen aanwezig is. Ze wordt bevorderd door bepaalde factoren, zoals warmte, vochtigheid en transpiratie. Vandaar dat ze vooral 's zomers voorkomt, in de vorm van witte of bruine plekken op schouders, rug en décolleté die makkelijk afschilferen. Ze verloopt zonder symptomen en is alleen hinderlijk door de lelijke plekken en omdat ze de neiging heeft om zich uit te breiden en terug te komen.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 12/08/2003 - 00h00 FMC Hebdo nr. 81 27 juni 2000 Mycoses. Clayton. Medsi - Zakatlas
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
4 toffe sporten voor deze zomer Gepubliceerd op 14/07/2015 - 11h22

Niets is zo deprimerend als sporten in een fitnesscentrum terwijl buiten de zon schijnt. Maar deze zomer is een ideale periode om aan lichaamsbeweging te gaan doen! Om de routine te doorbreken en u eens van omgeving te doen veranderen, nemen we vier...

Twee massagetechnieken voor strakke dijen Gepubliceerd op 18/03/2013 - 11h50

De massagetechniek "kneden en rollen" is bekend ter bestrijding van cellulitis . Maar er bestaan ook andere types van massage voor wie strakkere dijen wil . Enkele massagetips om de weefsels meer te doen bewegen en een mooie strakke huid te krijgen.

Wat is zonne-urticaria precies? Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h13

Urticaria of netelroos is een huidaandoening, een dermatose met de medische term. De ziekte is vaak het gevolg van een allergische reactie. De factoren die urticaria kunnen uitlokken zijn heel divers. De zon is er een van, vandaar ook de naam zonne-u...

Meer artikels