PUBLICITÉ

Huidkanker: voorkomen en genezen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 24/06/2002 - 00h00
-A +A

Huidkanker is de frequentste vorm van kanker, maar ook de kanker die het best geneest. In Europa stijgt de frequentie van huidkanker snel. Als u een verdacht huidletsel opmerkt, zou u tijdig uw arts moeten raadplegen. Anderzijds moet blootstelling aan de zon zoveel mogelijk worden vermeden om kanker te voorkomen, en dat geldt vooral voor kinderen.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

Er zijn twee grote types huidkanker: carcinoom en melanoom. Een carcinoom ontstaat uit de cellen van de opperhuid (of epidermis) terwijl een melanoom ontstaat uit de melanocyten, de cellen die het melaninepigment vormen.Carcinoom is de frequentste vorm van huidkanker. Er bestaan twee vormen van: het basocellulair carcinoom dat nooit metastaseert en het spinocellulair carcinoom dat zelden metastasen geeft. De belangrijkste oorzaak van al die vormen van huidkanker is blootstelling aan de zon. Het risico stijgt met de duur van blootstelling, het huidtype (blond of ros), het aantal schoonheidsvlekken (voor melanomen) en als de huid niet wordt beschermd. Zonnesteken tijdens de kinderjaren vormen eenrisicofactor!Foto van een melanoom:

Wanneer een arts raadplegen?

Een basocellulair carcinoom gelijkt op een kleine parel of een kleine witte zone die geleidelijk uitbreidt of een zweer die niet geneest. Een spinocellulair carcinoom gelijkt op een korst die kan bloeden. Risicozones zijn vooral het gelaat, de onderarmen, de schouders en de handen. Een huidletsels dat na 2 maanden niet geneest, is verdacht en u moet dan zeker een arts raadplegen. Melanomen kunnen eender waar op het lichaam voorkomen.

Asymmetrische schoonheidsvlekken met onregelmatige randen die van kleur veranderen en groter en dikker worden, zijn verdacht. Als een schoonheidsvlek één van die tekenen vertoont, moet u een arts raadplegen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/06/2002 - 00h00 Dr. Renaud Guichard
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Spoor zelf huidkanker op! Gepubliceerd op 17/08/2016 - 16h40

Iedereen kan huidkanker opsporen . Dit zelfonderzoek berust op het zorgvuldig screenen van elk stukje huid op zoek naar mogelijke aanwijzingen. Maar welke zijn die aanwijzingen die u op uw huid en op die van uw partner kunt ontdekken en die u op het...

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Huidkanker: hou niet alleen de schoonheidsvlekken in het oog! Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Dankzij de jaarlijkse campagnes voor opsporing van huidkankers begint het woord melanoom stilaan een begrip te worden bij het grote publiek. Dit type is de meest ernstige, maar niet de meest voorkomende vorm van huidkanker . In meer dan 80% van de ge...

Meer artikels