PUBLICITÉ

Huidkanker: opsporen volgens de ABCDE-criteria

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015 - 11h26
-A +A

Elk jaar worden honderden Belgen getroffen door huidkanker. Zoals voor elk type kanker, is ook hier het belangrijkste de kanker vroegtijdig op te sporen. De doeltreffendheid van het opsporen volgens de ABCDE-criteria wordt bevestigd.

PUB

Huidkanker: opsporen alvorens een carcinoom zich ontwikkelt!

Het doel: kwaadaardige letsels zo snel mogelijk herkennen. Waarom? Omdat huidkanker in 90% van de gevallen zonder gevolgen kunnen genezen worden, wanneer zij op tijd, d.w.z. in een vroegtijdig stadium, opgespoord worden. Hoe gaat men tewerk om huidletsels zo vroeg mogelijk op te sporen? Daarvoor werden 5 criteria, de ABCDE-criteria, omschreven. Het is uiteraard noodzakelijk om zijn huid regelmatig door een professional uit de gezondheidssector, in dit geval door een dermatoloog, te laten onderzoeken. Het is echter ook zeer belangrijk om regelmatig (een drietal keren per jaar), van kop tot teen, op elk deel van het lichaam een zelfonderzoek van de huid uit te voeren. Een onderling zelfonderzoek bij een echtpaar of binnen het gezin is ten zeerste aanbevolen. Wanneer men op die manier vertrouwd is met zijn eigen huid en met die van zijn partner en zijn kinderen, is het gemakkelijker om nieuwe pigmentvlekken of veranderingen aan een moedervlek op te sporen.

De ABCDE-criteria die u moeten waarschuwen

A zoals Asymmetrie: de vlek is niet cirkelvormig en de twee helften zijn ongelijk.
B zoals onregelmatige Boord: de rand van de vlek is gekarteld, slecht afgebakend en soms is er ook een verhoging of inkeping van het pigment op de huid rond de vlek.
C zoals niet homogene Kleur (Color): de vlek bestaat uit verschillende kleuren (zwart, blauw, brui, rood of wit).
D zoals Diameter: de diameter van de vlek wordt groter, meestal groter dan 6 mm. Dit criterium werd onlangs nog bevestigd door een onderzoek (1).
E zoals Evolutie: elke vlek waarvan het uitzicht in korte tijd verandert (vorm, grootte, dikte, kleur), moet bij u een alarmbel doen rinkelen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/07/2015 - 11h26

Persdossier van de "Journée nationale de prévention et de dépistage des cancers de la peau" (Nationale dag van de preventie en opsporing van huidkankers), Frans Nationaal Syndicaat van dermato-venerologen, 15 mei 2008; (1) Abbasi N.B. en coll., Archives of Dermatology, 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Euromelanoma: een week om kanker te lijf te gaan Geüpdatet op 11/04/2012 - 09h04

In de week van 7 mei 2012 voert Euromelanoma campagne om het grote publiek en de mensen uit de gezondheidssector te wijzen op de gevaren van huidkanker . Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa.

Spoor zelf huidkanker op! Gepubliceerd op 17/08/2016 - 16h40

Iedereen kan huidkanker opsporen . Dit zelfonderzoek berust op het zorgvuldig screenen van elk stukje huid op zoek naar mogelijke aanwijzingen. Maar welke zijn die aanwijzingen die u op uw huid en op die van uw partner kunt ontdekken en die u op het...

Huidkanker: de kinderjaren spelen een belangrijke rol Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Huidkankers komen steeds vaker voor en sommige zijn zelfs uiterst gevaarlijk. U doet er goed aan ze zo vroeg mogelijk op te sporen door uw huid regelmatig te onderzoeken. Hoe sneller een behandeling opgestart wordt, des te doeltreffender ze is. Het a...

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Meer artikels