PUBLICITÉ

Huidkanker: nieuwe hoop

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/07/2008 - 00h00
-A +A

Amerikaanse wetenschappers berichtten zopas over een spectaculaire genezing van een melanoom (huidkanker): een heel aanzienlijke tumor verdween op twee maanden tijd en is twee jaar later nog altijd niet terug. Tekst en uitleg over een spectaculaire genezing.

PUB

Huidkanker en immunotherapie

De patiënt, een man van 52 jaar, had een melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. De tumor bevond zich in een gevorderd stadium en er waren ook heel wat metastasen, onder meer ter hoogte van een long en in de sympathische liesklieren.
De klassieke behandelingen faalden en voor het eerst werd hem een experimentele therapie aangeboden. De behandeling bestond uit het wegnemen van cellen van het immuunsysteem en ze te klonen vooraleer ze via injecties opnieuw in de bloedcirculatie te brengen.

De cellen in kwestie waren T lymfocyten, de sleutelcellen van het immuunsysteem, die verwijderd kunnen worden via een eenvoudige bloedname. Ze werden in cultuur gebracht in een laboratorium waar ze zich ontwikkelen in aanwezigheid van een tumoraal antigen dat tot uiting kwam in 50 à 75% van de kankercellen van de patiënt. Uiteindelijk slaagden de onderzoekers er in om miljoenen cellen aan te maken die specifiek gericht waren tegen kankercellen.
Via een infuus werden ze probleemloos opnieuw toegediend aan de patiënt zonder dat ze afgestoten werden. Het waren namelijk gekloonde cellen van de patiënt. De neveneffecten van de behandelingen waren eerder bescheiden: matige koorts en spierpijn gedurende een aantal dagen.

Een succes

Twee maanden later bleek op de beelden van een onderzoek met een scanner dat de tumor en de metastasen helemaal verdwenen waren. Vandaag, twee jaar later, is de kanker nog altijd weg. De remissie is volledig en van lange duur. De techniek op basis van immunotherapie had in dit geval een spectaculair effect. Er moet nog meer onderzoek gevoerd worden, maar als de doeltreffendheid van deze therapie bevestigd wordt dan zou ze toegepast kunnen worden in 25% van de gevallen van een gevorderd melanoom.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/07/2008 - 00h00 Hunder N. et coll., New England Journal of Medicine, juni 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Huidkanker: een hoopgevend gen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Huidkanker: hou niet alleen de schoonheidsvlekken in het oog! Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Dankzij de jaarlijkse campagnes voor opsporing van huidkankers begint het woord melanoom stilaan een begrip te worden bij het grote publiek. Dit type is de meest ernstige, maar niet de meest voorkomende vorm van huidkanker . In meer dan 80% van de ge...

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Pancreaskanker: hoop voor de toekomst Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Pancreaskanker duikt zelden op voor de leeftijd van vijftig jaar. Op het ogenblik van de diagnose is de patiënt gemiddeld ongeveer zeventig jaar. Omdat de ziekte gepaard gaat met niet erg specifieke symptomen, wordt de diagnose vaak laattijdig gestel...

Meer artikels